Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) трябва да пази пазара от свръхконцентрация. Това каза пред парламента премиерът Николай Денков по време на парламентарния блиц контрол. Така той коментира казуса в светлината на сделката за закупуване на "Булсатком" от "Юнайтед груп".

По повод коментарите на съпредседателя на "Продължаваме промяната" Кирил Петков за това, че трябва бързо да се реформира КЗК и да има нов закон премиерът заяви, че тези въпроси трябва да бъдат зададени към него.

"По никакъв начин никога не съм се и опитвал даже да правя договорки с независими регулатори. Този регулатор трябва да вземе решение, което е аргументирано. Естествено, че негова задача е да пази пазара от свръхконцентрация", каза Денков.

Независимият депутат Радостин Василев, който зададе въпроса, заяви, че Петков е упражнил недопустим натиск, като е казал, че се съмнява в безпристрастността на КЗК. Според него управлението "изглежда като лобистко управление, което се грижи за частни интереси".

"Добре е да бъдем по-внимателни, когато правим обвинения за лобизъм", каза в контра Денков.

И припомни, че наскоро фирмата Nexo е завела дело срещу България за 3 млрд. долара (макар, че там казусът е друг - Nexo обяви, че завежда дело срещу България заради имиджови щети, нанесли пропуснати ползи, вследствие на атаката на прокуратурата срещу компанията - бел. ред на Клуб Z).

Денков изтъкна, че подобни обвинения работят и срещу държавата, и срещу демокрацията.