Nexo, водеща световна институция за дигитални активи, завежда иск за над 3 милиарда щатски долара срещу Република България. Размерът на арбитражния иск се определя от значителните материални и репутационни щети, резултат от действията на държавните органи по време на вече прекратеното, репресивно разследване срещу компанията, нейните служители и ръководители. Очаквано, обвиненията се доказаха като несъстоятелни, а досъдебното производство намери своя логичен край поради липса на престъпления, се казва в съобщение на компанията до медиите.

Както Клуб Z писа, на 21 януари стана ясно, че компанията, която оперира с криптовалути по цял свят, ще заведе иск срещу държавата. Информацията дойде от Международния център за разрешаване на инвестиционни спорове в САЩ. Дефакто сега нова е само информацията за размера са колосалния иск.

Всичко това бе резултат от фиаското на досъдебното производство срещу двама шефове на "Нексо" и двама служители.

На 22 декември 2023 г. прокуатурата официално съобщи в предълго съобщение, че прекратява разследването заради каквито и да било факти за извършено престъпление. Търговията с криптовалути изобщо не подлежи на лицензионни режими - поне засега.

Клуб Z припомня, че в последните си месеци на главен прокурор Иван Гешев даваше хаотични изявления, като включително се опита да замеси двамата собственици на "Нексо" с Цветан Василев, като казваше, че всички са се събрали в Белград на оперативка - как да го махат от поста (така и не ставаше ясно какъв е проблемът да провеждат например виртуална "оперативка", б.р.).

Тогавашният ВСС (който, между другото, и сега е същият) дори му гласува безропотно забележителните допълнителни 500 000 долара към бюджета за някаква митична експертиза, която да изобличи "лошите".

Антони Тренчев и Коста Кънчев бяха обявени за международно издирване. 

Сега става ясно, че искът е внесен в секретариата на Международния център за уреждане на инвестиционни спорове (ICSID) към Световната банка във Вашингтон, съгласно международните спогодби за защита на инвестициите. Интересите на Nexo пред трибунала ще бъдат представлявани от престижната американска кантора Pillsbury Winthrop Shaw Pittman LLP.

„След като проучихме случая в дълбочина, вярваме в силата и бъдещия успех на иска на Nexo“, споделя Матю Оресман, управляващ съдружник на лондонския офис на Pillsbury LLP.

Дебора Ръф, ръководител на арбитражния отдел в международната кaнтора, допълва: „Очакваме с нетърпение да представляваме нашите клиенти в следващата фаза на тази битка за справедливост“.

Директните последствия от атаката на органите на държавата, съпътствана от сериозна медийна кампания срещу компанията и масовото тиражиране на неверни твърдения причиниха колосални щети върху дейността и международната репутация на Nexo. Инвестициите на компанията в България претърпяха загуби в големи размери, а значителни бизнес възможности в глобален мащаб пропаднаха:

- Спряна бе съвместната работа на Nexo с три от най-големите американски инвестиционни банки по първичното публично предлагане на акциите на компанията на знакова фондова борса в САЩ. Оценката на Nexo, дадена от тези банки тогава, е между 8 и 12 милиарда щатски долара.

- Осуетено бе подписването на дългосрочно сътрудничество на Nexo с един от най-популярните европейски футболни клубове с над 330 милиона привърженици в цял свят. Цел на колаборацията бе създаването на ексклузивен, съвместен, новаторски финансов продукт, осигуряващ достъп до потенциала на дигиталните активи на милионите фенове на футболния гранд.

- Опетненото име и репутация на Nexo и на служителите й пред местни и международни органи, партньори и институции чрез тиражирането на вече доказано неверни твърдения, доведе до пропускането на поредица от бизнес възможности, потенциални приходи и многомилиарден спад в стойността на компанията.

„Макар атаките на българските власти през януари 2023 г. да нанесоха своя удар върху Nexo, ние съумяхме да удържим бизнеса“, посочват от ръководството на компанията, цитирано от Нова тв.

„Но стремглавият ни растеж бе горещо поарен. Безвъзвратно унищожени бяха многогодишни усилия и пропуснахме уникални възможности, които трудно ще се повтoрят. Сега, след като самата българска прокуратура оневини Nexo, дойде време да поискаме справедливост и обезщетение за нанесените огромни репутационни и финансови щети. Вярваме, че с нашите действия ще покажем на властимащите, че властта и отговорността са неделими и подобен произвол не може да остане без последствия. Това ще бъде както изстрадана и справедлива реабилитация за Nexo и служителите ѝ, така и ключова стъпка към една по-прозрачна и добра среда за развитие на държавата, която ще бъде в полза както на българския бизнес, така и на цялото общество”.

Nexo възнамерява да дари до 20% от полученото обезщетение за най-силно нуждаещите се и пренебрегвани сектори в страната – детското здравеопазване и образование. Основен приоритет ще бъде подкрепа за изграждането на така необходимите детски болници и отделения в България, както и различни инициативи за повишаване конкурентоспособността на Софийския университет “Св. Климент Охридски” на глобалната образователна сцена