Служители на руския "Лукойл" са получили българско гражданство за спортни заслуги - без каквато и да е следа, че се занимават със спорт. Това разказа в ефира на Нова ТВ депутатката от ПП-ДБ и зам.-председателка на ДСБ Кристина Петкова. 

Тя описа вратички в българските закони, които са позволили на руснаци да получат български - съответно и европейски - паспорт с абсурдни мотиви. Според нея това е индикация за пробив в националната сигурност, станал със съдействието на ДАНС.

"Има случаи на руски граждани, за които няма никакви данни да са свързани със спорта изобщо. В мотивировката им пише, че са служители на руския "Лукойл". Впоследствие единият става изпълнителен директор и пълномощник на "Лукойл"-България, а другият - член на борда на "Петрол" АД. По този начин тези лица, нямащи нищо общо със спорта, получават българско гражданство", обясни тя.

Други руснаци пък получили паспорт заради постижения във волейбола - отново без да има данни, че въобще играят. Макар този тип процедура за гражданство да минава през Министерството на младежта и спорта, там не знаели колко точно са те.

А дори бившият руски посланик (по всяка вероятност Анатолий Поталов (2004-2008 г.) е получил наш паспорт, за заслуги за обществено-икономическите отношения в туризма, и това че е съдействал за икономически обмен между руския град Серпухов и община Враца. Ставало дума за екскурзии между двата града, разяснии от Враца. 

А след като посланикът е получил паспорт, синът му също е кандидатствал - като дете на български гражданин, и го е получил. И съпругата му също вече е с българско гражданство.

Кой преценява какъв принос е нужен за гражданство не е ясно.

"Когато попитах ДАНС каква е надлежната проверка, която са извършили на тези лица - защото от 2001 до края на миналата година над 10 000 руски граждани са получили гражданство - ДАНС си измиват ръцете със Съвета по гражданство към Министерство на правосъдието. Имам отговор от тяхна страна, че не са органът, който да определя принос", отбеляза Петкова.

Тя отбеляза, че не знае дали става дума за безхаберие или корупция, но и в двата случая значи, че е нужна реформа на службите. И подчерта, че единственият годишен доклад, който парламентът не е приел, е този за дейността на ДАНС.