„Трети ден не съм чул от прокуратурата това, с което Мартин Божанов беше най-известен през последните години – той беше собственик на един затворен частен клуб за магистрати много близо до Специализираната прокуратура, където се ходеше със специални карти за достъп. Използва се за неформални връзки с магистрати от средно и високо ниво.“

Това каза в събота по бТВ разследващият журналист и съосновател на Антикорупционния фонд Николай Стайков. 

По думите му въпросният клуб се е намирал в столичния кв. „Гео Милев“ на улица „22 септември“ и в него са ходили висши и антикорупционни магистрати.

„При мен стигна, след като осветихме „Осемте джуджета“. Ние видяхме едно затворено заведение с тъмни стъкла, но това е абсолютно потвърдено и призовавам прокуратурата и следствието да си свършат работата и да установят кои са били магистратите с карти за достъп до заведението на Мартин Нотариуса“, добави Стайков.

В свое разследване Антикорупционният фонд показа записи на серия от разговори, които разкриват кои са „помагачите” с влияние в съдебната система. Журналистите правят и интервю с Мартин Божанов-Нотариуса.

„Едно изключително арогантно интервю на човек, който е превърнал влиянието си в съдебната система в модел за бизнес осребряване – правене на пари от уреждане на дела, проверки в съдебната система. Той е един от големите трима. Това е поведение на човек, който вече е достигнал точка на всесилие и чувство на тотална безнаказаност и това идва от влиянието.

Ако проследим още от самото начало на прословутото откраднато дело, единствен уникален случай да се открадне дело от СГС, постепенно се изгражда устойчив модел на принципа на моркова и тоягата. Морковът са пари, екстри от всякакъв вид, а тоягата са институциите, които са на разположение да се отвори или затвори дело и медийните атаки и компроматите като наказание”, посочи Николай Стайков. 

Според него ще има огромен скандал, ако се разплете всичко по казуса "Мартин Божанов".

„Опасявам се, че ако се разплете всичко по казуса „Мартин Божанов“, който е огромен, това ще предизвиква турбуленции в съдебната система и ще получим прегрупирането, което е удобно за тази невидима част от общата сглобка, продължение на политическата сглобка в съдебната система.

Трябва да си обясним кои са тези, които правят прегрупирането и които дърпат конците на прокурорските и съдийските асоциации и влиянието в системата в своя полза. Много е важен този цитат, кой се прегрупира и кой е изпратил въпросния човек при него. Ето това са те“, каза Николай Стайков от АКФ.

Той припомни, че все така няма никаква информация за Пепи Еврото. И смята, че ще се направи опит всичко да се прехвърли на него без задълбочено разследване на всички замесени.

"Когато имаме липсващ човек, особено мъртъв човек, най-удобното е да се припише всичко на него и да се затворят неудобните дела. Имам подозрения, че това ще се случи, когато делото се падне на някой замесен директно или индиректно, или човек със златна карта от затворения частен клуб“, коментира още Стайков.