"Деловодната система на прокуратурата сочи, че от 2004 г. до настоящия момент са налице 25 преписки и досъдебни производства, свързани с М.Б., по които същият е бил страна – обвиняем, жалбоподател, свидетел и др."

Това се казва в съобщение на държавното обвинение.

Както вече Клуб Z писа, задаващата се парламентарна комисия за разследване на "подвизите" на убития на 31 януари Мартин Божанов, вероятно ще изслуша и и.ф. главния прокурор.

От прокуратурата съобщават, че Борислав Сарафов е разпоредил служебни проверки на всички свързани със сочения за сериозен лобист в съдебната система. Ще се гледа ритмичността, с която са работили прокурорите по тях.

От написаното става ясно, че има множество прекратени досъдебни производства, най-вече в най-ниското ниво - Районна прокуратура. Те били "във връзка с извършвани от М.Б. измами с недвижими имоти и други".

Казва се, и че има отделени материали в градска прокуратура по друго досъделно производство - за ОПГ и за въздействие върху магистрат.

"Във връзка с множество откази от образуване на досъдебно производство, постановени предимно от прокурори от СРП, както и от други прокуратури, на въззивните прокуратури се възлага преглед на всички актове с оглед установяване законосъобразността на действията на наблюдаващите магистрати", пишат още от държавното обвинение днес.

Клуб Z напомня, че в свое интервю пред бТВ съдия Владислава Цариградска - един от христоматийните примери за опит за "мачкане" от типичната прокурорско-медийна мощ на Нотариуса, прогнозира, че сега разследването ще се насочи върху имотните му измами. Тя не е оптимист, че ще се стигне до "адската машина" за влияние в съдебната система и за смазване на непослушни хора.