Главнокомандващ на армия, активно участваща в тотална война, не се сменя току-така. За да бъде предприет подобен ход, трябва да има основателна причина.

Нека изследваме потенциални аргументи в полза на решението на украинския президент Володимир Зеленски да уволни генерал Валерий Залужни.

  • Украинците са загубили доверието си в Залужни?

Не. Според проучване на Киевския международен институт за социология (KIIS), публикувано на 18 декември 2023 г, 88 процента от украинците одобряват Валерий Залужни. За сравнение - доверието в Зеленски е 62 процента и е спаднало с цели 22 на сто спрямо декември 2022 г.

Името на новия главнокомандващ на украинските въоръжени сили не присъства в анкетата, най-вероятно за негово добро. Но за Олександър Сирски ще си говорим по-долу.

  • Западните съюзници са посъветвали Зеленски да направи рокадата?

Не. В началото на седмицата "Вашингтон пост" цитира няколко източници от Белия дом, които подчертаха, че Америка нито подкрепя, нито осъжда смяната на Залужни. Вашингтон единствено изтъква правото на Зеленски да взима подобно решение.

Разбира се, няма как да знаем със сигурност дали Байдън не е подшушнал нещо на украинския си колега при последната им среща на 12 декември 2023 г. Но нима украинците се вслушаха в заръките на САЩ да не извършват покушения срещу видни руснаци или да не атакуват Москва с дронове?

  • Провалената контраофанзива?

Не. Това е повод, който Зеленски изтъкна за уволнението на Залужни. Но не е причината.

Украинската контраофанзива бе обречена на провал още преди да започне. Някои от факторите за трагичния й резултат бяха отвъд контрола на украинците - неблагоприятния терен, руската окопна отбрана и миниране, подобряването на руските логистични линии, подкрепата на Иран и Северна Корея и насилствената мобилизация на стотици хиляди руски мъже.

Украйна обаче не разполагаше с достатъчно войници и боеприпаси да извърши така желания пробив. Обективните военни обстоятелства и чистият здрав разум трябваше да отложат контраофанзивата за 2024 г. - както настояваха множество военни анализатори като Андрю Перпетуа в самото начало на 2023 г. Но политическата необходимост от бързи успехи за повдигане на духа на родната публика и западната военна помощ форсираха контранастъплението, довело до безплодната смърт на хиляди украинци и до снаряден глад за цялата армия. 

Залужни неизменно носи частична вина за провала на контраофанзивата и той вероятно е подействал на еволюцията му като военен лидер, съдейки по медийните му изяви. Но също толкова отговорен можем да държим доскорошния "втори" в командването на украинската армия и избран от Зеленски за заместник на Залужни - Олександър Сирски. 

  • "Време за обновяване"?

Не. Може би украинската армия се нуждае от "обновяване", както изтъква Зеленски в изявлението, с което уволнява Залужни. Но Олександър Сирски не е нова фигура - той ръководи украински части в Донбас още от 2014 г, а през 2019 г. е назначен за командир на сухопътните войски (позицията, която заемаше до 8 февруари 2024 г.). Сирски спечели симпатии на Запад заради успешната отбрана на Киев в началото на инвазията и "светкавичната" контраофанзива в Харков през септември 2022 г.

След това му бе поверена отбраната на Бахмут, което сякаш се превърна във фикс идея за генерала и неговия покровител - Зеленски. С падането на северозападното селище Соледар в средата на януари 2023 г. украинските войски загубиха благоприятното съотношение на жертвите 5:1 (в ущърб на руснаците) и продължилата още четири месеца "месомелачка" взе живота на някои от най-елитните бойци на защитниците (които щяха да са от полза при последвалата украинска контраофанзива).

През втората половина на 2023 г., с началото на настъпателните действия на украинците, войниците започнаха все повече да недоволстват пред кореспонденти на "Вашингтон пост" и "Файненшъл таймс" от лидерството на Сирски, когото сравняваха с шефа на "Вагнер" Евгений Пригожин. Също като главореза от Африка, генералът жертваше хиляди бойци в превземането на цели със спорна военностратегическа стойност край Бахмут. С тази разлика, че агресорът скоро след това наново окупираше териториите.

Докато Залужни, по модела на западните военни стратези, толерираше оперативна самостоятелност на отделните части, Сирски, в най-добрите съветски практики, държеше стриктно да се изпълняват поставените задачи, и отказваше да се вслуша в съображенията на подчинените си командири на терен. 

Затова за мнозина украински войници той се сдоби с прозвището "касапин". Подобно на покойния лидер на "Вагнер".

  • Президент Залужни?

Може би. Слуховете, че Залужни иска да влезе в политиката "подават глава" през последната година и половина. Сега, съвсем естествено, отново влизат в дневния ред. Те се основават на почти универсалното одобрение на генерала и зачестилите му публични изяви в цивилно облекло.

Ако има личност, която Зеленски би възприел като заплаха за поста си, то това със сигурност е Залужни. Но изборите в Украйна, които по график трябваше да се проведат през 2024 г., ще бъдат отложени поне до края на войната. Кога и как точно ще приключи тя - това са все въпроси с отворен отговор. Едва ли Залужни, който до последно запази добрия тон с държавния глава, ще влезе в хора на украинската опозиция с безумните й призиви да се проведат избори, въпреки заплахата от масирана руска бомбардировка по избирателните секции.

  • Генерал Зеленски?

Най-вероятно - да. Зеленски иска да заеме по-значима роля във всички фази на отбраната на Украйна, включително и военната. Ето какво каза президентът пред "Рай Нюз" в неделя - пет дни преди уволнението на Залужни:

"Ако искаме да спечелим, всички трябва да вървим в една посока, убедени в победата – не можем да се обезсърчаваме, да се разочароваме – трябва да имаме правилната положителна енергия. Имам нещо сериозно предвид, което не засяга само един човек, а въобще посоката на ръководството на страната", обясни той.  

Позитивната нагласа на Зеленски влезе в брутален сблъсък със студения реализъм на Залужни, изразен в интервю на генерала пред "Икономист" в началото на ноември 2023 г. - докато украинската контраофанзива "догаряше":

"Както през Първата световна война, достигнахме ниво на технологиите, което ни поставя в задънена улица... Най-вероятно няма да има дълбок и красив пробив", обяви генералът пред британското списание.

Приближени до Зеленски обясниха пред "Политико", че след интервюто на Залужни президентът е провел множество разговори със западни партньори в опит да ги убеди, че все още си струва да помагат на Украйна. Новият главнокомандващ Олександър Сирски е подходящ за президента не само заради успехите си в отбраната на Киев и контраофанзивата в Харков, но и защото е лоялен на Зеленски и е готов да си върши работата без особено много да размишлява пред любознателни журналисти. Пък нека го наричат "касапин".

Сметките на Зеленски може да се окажат правилни - Украйна е обречена без подкрепата на Запада, която се осланя на вярата, че украинците могат да си върнат загубените територии. Че конфликтът не е попаднал в "задънена улица".

С уволнението на Залужни, военните съображения са подчинени на политическите. Студеният реализъм пада жертва на слепия оптимизъм. Също както при форсираната контраофанзива, също както при отбраната на Бахмут.

Дано този път интуицията на украинския лидер, който в началото на руската инвазия бе сравняван с Уинстън Чърчил, не му изневери.