В яйце от римско време, намерено преди няколко години в град Ейлсбъри в Централна Англия, е открита течност, предаде ДПА.
 
Експерти смятат, че това са яйчен белтък и жълтък, които са се обединили в една течност, обясни Едуард Бидълф, ръководител на разкопките в Оксфордската археологическа служба.

Компютърната томография показва течността, както и въздушен мехур. Изследването е направено преди няколко месеца, за да се изясни как най-добре да се съхрани яйцето, което вероятно е от кокошка.

Яйцето е намерено в яма, пълна с вода, от която някога е взимана вода за варене на бира. Възможно е то да е било поставено там като част от жертвоприношение между 270 и 300 г., предполагат специалистите. 

Други яйца, които също са били открити там, обаче са се счупили след контакт с въздуха - появила се е течност с проницателна миризма на сяра. 

"Яйцето има огромен изследователски потенциал", казва Бидълф, цитиран от ДПА, предава БТА.

Дълго оцелялото яйце повдига въпроса как могат да се запазят подобни неща, както и за начините на отглеждане и използването на пилета и птици в римско време. 

Освен яйцата, по време на разкопките, направени между 2007 и 2016 г., е намерена и рядка кошница, в която може би е имало и хляб. Според Бидълф е възможно предметите да са били поставени в ямата като жертвоприношение при погребална процесия.