"Когато тази групировка се задейства, тя започва тотално проучване – до девето коляно! Представете си на какво съм изложена (вече като съдия в Окръжен съд, аз гледам дела срещу ОПГ) - организираната престъпност да знае абсолютно всички детайли кои са моите родители, моите близки и т.н.…"

Това беше много силна част от днешното изказване на съдията Владислава Цариградска, след което остави почти онемели членовете на Висшия съдебен съвет - доскоро Съдийска колегия.

Съветът днес проведе маратонско изслушване, стартирало от сутринта с Борислав Сарафов (без особена конкретика), Николай Стайков от АКФ (с интересни предложения - от кои дела може да се тръгне), министър Атанас Славов - с някои интересни идеи, и самата Цариградска. Всичко, свързано с влиянието и "бизнес-модела" на застреляния на 31 януари Мартин Божанов-Нотариуса.

Както е известно, още от 2020 г. Цариградска се опитва да получи институционална подкрепа срещу напълно безпардонни издевателства на покойния Божанов.

Цариградска предупреди кадровиците и друго нещо интересно - след като направи аналогия с предишния подобен скандал с Красимир Георгиев - Красьо Черничкия:

"Ако се втурнете в димките, които ни се пускат – кой влязъл и излязъл от този клуб - ще имаме нов Красьо Черния – с изгорели някакви хора. Но без тези, които дърпат и отпускат конците."

Много интересно бе предложението на правосъдния министър Атанас Славов. Освен че оцени като много полезно изслушването, той обеща - в рамките на своите възможности проверка на слуховете, че Мартин Богжанов се е придвижвал с „някаква форма на защита“ и „някаква форма на специализиран транспорт“. Като насочи, че ще проверява Бюрото по защита, което вече е към МП, но, както е известно, години наред Гешев бе превърнал в "държава в държавата" и лична преторианска гвардия - напълно безконтролна.

Славов специално натърти, че "това може да е ключ към разплитане на целия казус".

Накрая след 7 часа заседаване членовете на ВСС решиха еднодушно - ще създадат комисия.

На масата се нахвърляха няколко идеи за предмета й на дейност - макар ВСС да не е разследващ орган, може да изискат информация от най-различи институции. Включително СДВР, НАП, ДАНС.

Да провеят делата, за които Николай Стайков от АКФ посочии, че са били движени от Нотариуса - включително КТБ. Да се изискат преписки от прокуратурата, говорейки си с административните ръководители. А накрая събраното инфо да се дава на Инспектората, и не само.

Вероника Имова повтори стара идея - да се ожесточат наказанията в НК за клевета и обида, ако са спрямо магистрат по работа.

Председателката на ВКС Галина Захарова оббощи в неособено оптимистична реч:

На мен ми се струва, че ВСС – СК има и може да осъществи по-задълбочена и внимателна проверка относно поведението на конкретни съдии по публично известните източници на информация.

На мен ми се струва, че това, което става понастоящем, може би е сравнмо с един случай, отдавна забравен, отпреди 10 години – случая с Красимир Георгиев, известен като Красьо Черния. С разлика в интензитета на случащото се - сега, понастоящем, ефектът върху цялата общественост е съкрушителен в много аспекти.

Тя специално изрази недоволстото си, че досега не последва нищо като ефект – както след информациите за „Осемте джуджета“

"Ще останем с това ниско обществено доверие, което – ако е било ниско преди – сега може би е под критичната точка", обобщи съдия №1.

Захарова даде идея и да се извадят разпечатки от телефонни разговори, но "да няма нито една съпътстваща жертва“.

Двама от членовете на Съвета - Боян Новански и Севдалин Мавров, не взеха думата нито по веднъж. Някои от най-интересните - представляващият Боян Магдалинчев, председателят на ВАС Георги Чолаков, "силният" пратеник на БСП, който лобираше за спецпрокуратурата и спецсъда Драгомир Кояджиков, и представителят на ДПС Стефан Гроздев се оказаха в отпуска.

Така в 16:20 ч ВСС прие, че ще създаде временна комисия за Мартин Божанов. Конкретните й цели и действия ще се уточняват друг път.