В рамките на повече от час и половина изслушване Николай Стайков от Антикорупционния фонд за пръв път даде пред ВСС насоки - в кои дела и по кои направления би могло да се търсят потвърждения на търговията с влияние, или - както той го нарече - бизнесмодела на Мартин Божанов-Нотариуса.

Стайков специално наблегна, че няма да спекулира с имена от ВИП клуба за магистрати, въпреки протичащите вече имена в медии.

Журналистът даде пример за предишното им разследване, свързано с влияние в съдебната система - за "Осемте джуджета", и с разочарование сподели, че в резултат има разследване само за най-дребното - за връщането на едни веществени доказателства под формата на злато.

"Сега има втори шанс за прокуратурата с установяването на нещата около починалия Божанов", каза той.

Отбеляза и друго любопитно - за поведението на групата, след като Божанов решава и дава интервю на АКФ:

"За разлика от "Осемте джуджета" нямаше заплахи. Имаше даже проучване, побутване, приятелски жестове – определени намеци, че може да бъдем и приятели. Но не е имала заплахи.

Обаче започнаха да се появяват през медиите заплахи към Ивайла Бакалова."

(Бакалова и половинката ѝ Веселин Денков - Брадата, са в основата на разкритията на АКФ как Специализираната прокуратура по поръчка се стоварва върху някого, в случая - заради съмнения, че се финансират протестите срещу ГЕРБ и Иван Гешев от 2020 г., б.р.). Но просто не случили на човек - на Бакалова не ѝ пукало.

Той каза, че засега само ГДБОП е проявила интерес и е започнала разследване "след едни срещи в кабинета на тогавашния министър Бойко Рашков".

Но даде пример с работата на полицията след смъртта на Божанов: По данни на негови близки застреляният търговец на влияние винаги се е движел поне с 4-5 телефона. Полицията при обиска е иззела два.

"Много интересно къде са изчезнали останалите телефони, при положение че аз имам 3 (негови)", каза Стайков и дори бе готов да изрецитира някои от номерата.

Той наблегна и на факта, че сигналът за застреляния до 112 се е забавил с близо час - нещо, което официално разкри самата СДВР.

ВИП клуба за магистрати SS

Самият клуб е открит преди около 10 години, а е имало данни и за съдии, които са получавали негова членска карта в плик, но са я отказвали и връщали, разкри той.

Друга интересна краска от дейността на полицията той обрисува с това, че пред клуба обичайно е имало неимоверно количество патрули. В частност - на СДВР, на специализираните полицейски сили.

През 2018 г. дори Google maps показва, че има изключително много автомобили, "които приличат на полицейски, и хора, които приличат на полицаи".

Но Стайков специално обърна внимание на опита си след случая с "джуджетата" - че "ако има вътрешна съпротива, е на практика невъзможно да се докаже, че е имало патрулка отпред".

"Според проверката на МВР такава патрулка никога не е имало. Оказа се, че 1 или 2 автомобила, всичко на всичко, са в СДВР без джипиес и точно тези автомобили са били там или пък са били някъде – на неизвестна локация по това време."

Информация има и за това, че Мартин Божанов е използвал син буркан.

След вдигането на шум, клубът е "продължил да се използва като място за определени срещи, но много по-внимателно".

Кои дела да гледаме

За да се освети целият "бизнес модел", анализаторът даде пример, че може да се проследят няколко различни групи дела:

Първата група дела е лично, свързани с Божанов – кражбата на дело от ВКС, смяната на ЕГН и пр.

Другата група са имотните измами, в които е участвал пряко той или чрез свързани лица.

Мартин Божанов и свързани с него лица имат сериозен списък от фирми. Много малка част от тях са изпълнили задължението да подават задължителните финансови отчети. Да бъде искана от ДАНС една справка за това – там има информация.

Важни са група дела, по които Божанов и свързани лица са свидетели. Дали има магистрати, срещу които те са свидетели.

Той цитира и номер на конкретна прокурорска преписка от 2023 г.

И макар да отказа да назове имена от списъците Стайков повтори, че е готов да съдейства на прокуратурата - като "може да помогнем с определени казуси, по които се смята, че е имало намеса от Божанов и неговата група".

За разлика например от данните за полицията, той посочи и други плашещи неща - вече от компетенциите на ВСС:

"Някои хора, на които той залага в съдебната система, всъщност започват да се издигат. Хора, които са му помагали преди 15-20 г., всъщност достигат едни изключително високи нива в съдебната система.

От имотни измами е преминал на дела с по-голям материален интерес. От имотни измами на възрастни хора до решаване на по-големи казуси."

Сред конкретни дела, от които може да се извадят изводи за влияние, Николай Стайков посочи: делото по несъстоятелността на КТБ, делата за конфискация на активите на Брендо и делото "Манджуков срещу Инвестбанк“.

"Мисля, че ако се направи проверка на тези 3 дела с голям материален интерес, това ще е едно добро начало. И ще се разшири „логичният списък“ от самото начало", каза Николай Стайков пред кадровиците.

Той специално апелира да не се подценява и влиянието през т. нар. медии, чрез които всъщност се удрят магистрати. И това е част от цялата схема. Защото това вече не е "дребен бизнес - хвърляш едни 1000 лв. и получаваш дописка", а е нещо много по-страшно.