Ключови представители на "Зелено движение" (ЗД), третият партньор в "Демократична България", напускат партията от края на миналата седмица насам, научи Клуб Z. 

Най-открояващо се е името на депутатката от Търговище Илина Мутафчиева, подала заявление преди няколко дни. 

Откроява се и това на Момчил Даскалов, кмет на столичния район "Сердика" след местния вот в края на миналата година. 

С него е и заместничката му в общината Евгения Аврамова, също подала заявление.

Същото важи и за Димитър Стоименов, за последно кандидат за общински съветник, сега нещатен сътрудник на депутата и бивш съпредседател на ЗД Владислав Панев.

Аврамова и Стоименов бяха кандидатска двойка за съпредседатели на партията на последното й национално събрание, на което бяха избрани нови лидери.

Напуска и "зеленият" общински съветник в София Димитър Димитров.

Заявление е подала и Надежда Бобчева, бивш член на Изпълнителния съвет на партията, сега зам.-кмет по екология в Столична община.

Самият Владислав Панев не е подал заявление за напускане на партията, която до съвсем скоро оглавяваше. Това потвърди самият той в отговор на наше запитване.

"Ускорение"

Защо последното изобщо е повод за споменаване? Защото членове на "зелените", с които Клуб Z разговаря, виждат Панев като общия знаменател в тази вълна от напускащи. 

Той учреди миналия вторник клуб "Ускорение", представен като надпартиен. Мнозина заподозряха, че все пак се полагат основите на бъдеща партия, макар събитието да събра съпредседателите на ДБ Атанас Атанасов (ДСБ) и Христо Иванов ("Да, България"), депутати от обединението, в т.ч. Никола Минчев и Калоян Икономов ("Продължаваме промяната"), представители на бизнеса, президентът (2012-2017) Росен Плевнелиев, районни кметове в София, социолози, юристи, Филип Ромбаут - един от големите дарители на ПП-ДБ на местните избори м.г. и мн. др. - тоест, широка гама от личности.

Някои от напускащите, с които Клуб Z разговаря, категорично отричат, "Ускорение" да е част от мотивите им (виж долу).

"Не мисля засега да правя партия" - коментира и Владислав Панев. 

"Не съм мислил в тази посока" - отвърна още в отговор на въпроса дали сам ще напусне "Зелено движение".

Панев призна, че голяма част от подалите заявленията си са споделили преди това намерението си с него, но казва, че не е насърчавал никой от тях да го направи.

Новото лидерство

В мотивите си напускащите, разбира се, не посочват "Ускорение". Според източници от партията, всички те критикувуат състоянието й и новото лидерство.

Както е известно, от ноември начело на ЗД са бившият шеф на парк "Витоша" и зам.-министър на екологията Тома Белев и депутатката Даниела Божинова. Те замениха като съпредседатели Панев и Добромира Костова, общинска съветничка в Пловдив ("зелените" следват световния модел за съпредседателство, б.а.). Към момента няма информация и за нейното напускане, но такова не било изключено.

Основните критики са, че малкият партньор в ДБ не участва в активната политика, фокусирал се е само върху природозащитните дейности, липсва комуникация между членовете, както и между местните организации и новото ръководство преди формирането на политики и позиции, няма развитие на структурите, оформило се деление на истински и неистински "зелени" и др.

Какви са нейните мотиви сподели Илина Мутафчиева, подчертавайки, че те нямат общо с "Ускорение". Мутафчиева е в редиците на ЗД от 2021 г. като гражданска квота и на два пъти успява да влезе в парламента от Търговище.

"Има много фактори за решението ми. Започнахме да се делим на "зелени" и "не зелени", като фокусът падна само върху опазването на околната среда, а няма такъв по отношение на иновациите, ВЕИ, политиките за климата. Разделени сме и на "учредители" и "неучредители" - никога не ме приеха, защото не съм от първите. Не виждам и желание за привличане на нови хора и задържане на старите. Спускат ни се и несъгласувани с органите решения" - изброи тя.

По думите й имало и стремеж "Зелено движение" да е "добрите", а всички останали "лошите", в т.ч. в дясната коалиция. Като последен пример тя посочва решението на Националния съвет относно даване на мандат и условия за участие на партията при преговорите за излъчване на кабинет през март.

В него се посочва, че ЗД вижда отстъпление от страна на ПП-ДБ в някои от заявените политики. "Намираме за крайно неудовлетворителни действията за защита на биоразнообразието и на Черноморското крайбрежие, компрометирането на конституционната реформа с нарушаването на принципите ѝ при избора на конституционни съдии и промяната ѝ чрез преходни разпоредби в НПК, решението на Министерския съвет от 25.10.2023 г. за изграждане на нови блокове в АЕЦ "Козлодуй", липсата на действия по отношение на ключови казуси като АМ „Струма” и за защита на земеделието от рискови генни технологии" - се посочва още в решението. (Както е известно, "зелените" депутати (4-ма на брой) обявиха, че няма да подкрепят Десислава Атанасова за конституционен съдия, в средите бяха разкритикувани и измененията в ЗУЧК - Тома Белев описа критиките в текст за "Зелени закони" и т.н. - б.а.)

Няма промяна

Сходни с мотивите на Мутафчиева споделят и други от напускащите, с които разговаряхме, но които предпочетоха да не се споменават имената им и да не бъдат цитирани.

От ръководството обаче контрираха, че нито политиките на новото лидерство се различават от тези на старото, нито има някакъв наложен нов стил на работа с партньорите в ДБ. И питат координирано ли е напускането, което се случва в рамките на няколко дни. Посочват още, че не са били лично известени преди подаването на заявленията. Казват и че не целят вътрешно разделение между ново и старо ръководство, посочвайки за пример това, че Владислав Панев е заместник-председател на парламентарната група на ПП-ДБ.

Късно през деня дойде и официална позиция, в която се казва буквално:

"През изминалата седмица по свое желание ПП "Зелено движение" напуснаха публични лица като г-жа Илина Мутафчиева, народен представител, г-н Момчил Даскалов, кмет на район Сердика в Столична община, г-н Димитър Димитров – общински съветник в СОС и г-жа Надежда Бобчева – зам.-кмет в СО.

Зелено движение им желае успех в личен и професионален план и в защита на обществения интерес.

Надяваме се, че ще изпълняват поетите ангажименти за провеждане на политики, с които са били избрани като представители на ПП "Зелено движение" в националната и местната власт."

Около "Зелено движение" рядко се шуми. За последно влезе в активния новинарски поток миналото лято, след като вътрешен доклад, за който Клуб Z писа, показа смущаващи процеси в партията. Докладът бе на сформираната през 2022-а анкетна комисия и излезе със заключението, че формацията е била превзета от фиктивни членове, с чиято помощ и в добавка с множество съмнителни или невалидни пълномощни, малка група партийци е повлияла на изборите за предходното ръководство. Посочените в доклада хора в последствие не се кандидатираха за позиции в органите на партията при избора на ново ръководство.