"Ако се разреши на Путин да превземе друга държава, той няма да спре дотам, а ще иска още. Ако искаме да се борим за свобода, трябва да защитим държавата, която защитава своите граници."

Това заяви министъра на външните работи на Обединеното кралство Дейвид Камерън, който е на работно посещение в България, след срещата си с премиера Николай Денков и външния министър Мария Габриел.

"Знаем, че сме прави в битката срещу тази незаконна агресия", добави той.

И подчерта, че България е предоставила три пакета с изключително важна помощ за Украйна.

"Ще видим какво още може да се направи. Обединеното кралство вече има своя пакет от 2,5 млрд. лири стерлинги за Украйна, но по-важното освен това е, че днес американският конгрес ще одобри пакет помощ от САЩ за Украйна", каза Камерън. 

Според него Украйна се бие не само срещу руския агресор, но и от името на целия свят. Владимир Путин се ангажира с една незаконна инвазия и една война, която не може да бъде спечелена.

Денков: Общата ни задача е да не позволим Русия да спечели войната с Украйна

„Общата ни задача е да не позволим Русия да спечели войната с Украйна."

Това каза от своя страна премиерът Николай Денков.

И добави, че тримата са обсъдили важни политически теми, които засягат и двете страни.

„Камерън е човек с огромен опит в политическите процеси на световната сцена (Камерън е известен най-вече като премиера, който инициира референдума за Брекзит, довел до излизането на Великобритания от ЕС- бел. ред.).

Обмяната на мнения и идеи как да се справим с предизвикателствата, пред които сме изправени, е много полезна. Обсъдихме теми от общ интерес – войната в Украйна, миграцията.  Споделяме мнението, че украинските войски се  бият за бъдещето на Европа на този фронт.

Това е въпрос, който ще предупредели историческите събития през следващите години. Наша обща задача е да помогнем на Украйна да не позволи Русия да спечели тази война, защото това ще има негативни последици”, заяви след срещата Денков.

Камерън обяви още, че е щастлив, че отново е в България. Той беше в страната ни като премиер на Великобритания през 2015 г., а Бойко Борисов, министър-председател по това време, го развеждаше с джип по границата, за да се хвали с телената ограда, с която спираме незаконната миграция. От предишното посещение на Камерън е и репликата за "трите папи", които са галили Борисов по главата.

„Благодаря за гостоприемството. Радвам се, че отново съм в България. Тя е важен партньор  на Обединеното кралство. Проведохме важни разговори по отношение на Украйна. Путин трябва да види, че е сбъркал. България показва своята солидарност, както Великобритания и много други държави”, твърди Камерън сега.


 

„Имаме икономически, военни и дипломатически възможности. Единственото необходимо сега е политическа воля от страна на държавите, които подкрепят Украйна. Поздравления, че се отказвате от руския нефт и газ. Дезинформацията, идваща от Русия, засяга всички държави. Миграцията е тема, която се използва, за да се настройват гласоподавателите против", каза още британският външен министър.

Мария Габриел също благодари на Камерън за конструктивния разговор. 

"Продължава съвместната ни подкрепа за Украйна, финансова, военна, хуманитарна, дипломатическа, тази подкрепа ще продължи колкото е необходимо. Днес е важно да осигурим устойчивост и предвидимост на подкрепата за Украйна", добави Габриел.

„Важна за нас е регионалната стабилност, с основен фокус Черно море. Радвам се, че имаме добра подкрепа, Черно море е стратегически важно и за НАТО, и за Обединеното кралство, и за България. Днес повече от всякога трябва да продължим да работим заедно срещу феномен, който се развива всеки ден, който се ползва за разделяне на общество и партньори. Благодарна съм за сътрудничеството в сферата за киберсигурността и борбата с дезинформацията", заключи тя.

Другата обсъждана тема - миграцията

Сред другите обсъждани теми освен войната в Украйна е била миграцията, стана ясно още на брифинга.

„Друга тема, която обсъдихме в дълбочина, е темата за миграцията, проблем от най-високо ниво за Европа. Знаете, че потърпевши сме и ние. Не толкова от гледна точка на количеството мигранти, които имаме в България, отколкото от това, че в известен смисъл се оказахме жертва на проблемите, които срещат част от големите европейски държави.

Това, в което сме обединени, е, че решението на тези проблеми с миграцията може да бъде намерено само с общоевропейски усилия, като в европейския контекст включвам и Великобритания като държава, която има огромно значение по отношение на борбата с миграцията, така и по отношение на натрупания опит“, коментира Денков. 

„Той е човек с огромен опит, с огромен поглед в дълбочина на политически процеси и на световната сцена, и в Европа, и на Балканския полуостров в частност. Обмяната на мнения и на идеи за това как да се справим с предизвикателствата заедно е изключително полезна за нас като екип и би могла да има дългосрочни последици по отношение на някои от идеите, които обменихме“, каза още българският премиер за бившия британски премиер.