"Ако госпожа Цариградска говори с факти, а не с общи твърдения, ще имате коментар. Категорично не мога да потвърдя подобно нещо.

Категорично мога да заява, че подобно нещо ръководството на прокуратурата никога не е правило по отношение на госпожа Цариградска."

Това казва Сотир Цацаров - бивш главен прокурор и бивш председател на КПКОНПИ, в отговор на въпрос на "Дневник" - носени ли са по негово време флашки с атаки срещу противници на прокуратурата в... общоизвестните на всички медийни клоаки. Години наред вследствие на някои от тези "дописки" прокуратурата пъргаво се самосезираше и започваше - вече и иниституционална репресия срещу споменатия човек.

Сюжетът с жълто-кафявите псевдомедии вчера на няколко пъти излиза по време на доста дългото изслушване във ВСС за проблемите около покойния лобист Мартин Божанов - Нотариуса. На него като външен гост бе и съдия Владислава Цариградска - отявлена "любимка" на прокуратурата, която още от 2020 г. опитва да получи от ВСС подкрепа, след като разказва как е жертва на произвол от страна на Нотариуса.

Миналата седмица - при гостуване в "120 минути" по бТВ, Цариградска нарече сработката между тези "медии", организираната престъпост, прокуратура и пр. "адска машина за ликвидиране на хора и за дирижиране на - вероятно - не само съдебните процеси, вероятно и на политическия живот".

И обратното - по дело, по което й се оказва натиск да се оттегли и да не го гледа, й се заявява, че публикациите очернящи я, веднага ще бъдат свалени.

Обвиненията на Цариградска - които досега са потвърждавани недвусмислено и от и.ф. главния прокурор Борислав Сарафов, са, че има статии, зад които не стоят хора от съответните редакции, а служители на дирекция публична комуникация на прокуратурата. Те организират цели клеветнически кампании.

"Флашка за публикация е занесена лично от прокуратурата. По това време главен прокурор беше Сотир Цацаров", каза Цариградска, цитирана днес от "Дневник".

В този смисъл е интересно твърдението на Цацаров, че "подобно нещо ръководството на прокуратурата никога не е правило по отношение на госпожа Цариградска".

Бившият главен прокурор казва още, че не познава Мартин Божанов, а е чул за него след убийството му.

Що се отнася до ролята на т. нар. "медии" в процеса на търговия с влияние, смазване на хора - основно магистрати, и изкривяване на работата по различни дела, или пък - рейдърство на бизнеси, вчера доста говори и Николай Стайков от АКФ. Той специално наблегна пред членовете на ВСС, че това е много съществена част от проблема, посочи как може да се проследят милиони от офшорки, вероятно с първоначален произход КТБ, които са се насочили кам конкретни издатели и т.н.

"Някак си се гледа великодушно на тези медийни публикации – като на някакъв дребен уличен бизнес, на който хвърляш 1000 лв. и получаваш публикация. Не, не е така – или ако някога, много отдавна, е било така, вече не е така", каза разследващият от АКФ.