11 минути... Толкова трябваха на Прокурорската колегия на ВСС (която според новите промени трябва да се казва Висш прокурорски съвет), за да освободи Невена Зартова и четиримата й заместници като ръководство на Софийската районна прокуратура.

И петимата обаче остават редови прокурори. Дори се оказа, че няма толкова щатове в СРП, та със същото решение колегията трасформира началническите длъжности досега, в обикновени.

В рамките на тези няколко минути кадровиците също така единодушно и без нито едно изказване одобриха предложението на Борислав Сарафов СРП временно да се оглави от Светлана Митова от Върховна прокуратура. Тя е бивш шеф на Окръжна - Перник и е работила в Апелативната спецпрокуратура (която, както е известно, бе закрита след порой от политически скандали).

Интересно е, че извънредното блиц заседание на колегията бе свикано благодарение на опцията "по инициатива от няколко членове". В случая - Огнян Дамянов, Йордан Стоев, Евгени Иванов и Стефан Петров (последните двама например не бяха сред вносителите на предложението за "импийчмънт" на Гешев, но явно единомислието в колегията е на познатото топ ниво, б.р.).

Също така никой не обсъди факта, че петимата все пак остават редови прокурори, в светлината на изнесените в последно време - меко казано - стряскащи данни поне за двама: Зартова и Борислав Георгиев.

Например гръцкият бизнесмен и консултант на фирми у нас проф. Йоаким Каламарис разказа, че Зартова живее с бившия съдия, а сега адвокат Велимир Атанасов. Той го нарече част от мрежата на Мартин Божанов-Нотариуса и дори определя, че той е всъщност по-високото ниво в нея. Така, който не желае да изпълнява нарежданията на този "кръг", се обзавеждал с прокурорски резследвания на конвейер, а сигналите често внасял лично адвокат Атанасов, казва инвеститорът.

А за един от заместниците - Борислав Георгиев, Каламарис заяви, че има "огромен проблем с комара" или "огромна страст към комар". Чужденецът казва, че е изнудван за 50 000 евро от хора, които се представили - че могат да влияят на кредиторите на прокурора и така той да си... промени отношението към гръцките инвеститори.

И още: в друго интервю пред "24 часа" Анастасиос Дикос - представител у нас на интересите на милиардера Джон Кустас, описваше в детайли координиран натиск срещу дружествата им от ДАНС, НАП, ГДБОП и прокуратурата. Не само районната, а и лично от шефа на Апелативна - София.

Това обаче днес не бе коментирано във ВСС.

По-късно от съвета разпространиха кратко съобщение, че канят и апелативния прокурор на София Росен Димов на изслушване, във връзка с изнесените твърдения от гърците:

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, която на основание § 23, ал. 2 от ПЗР на ЗИД на КРБ (обн. в ДВ бр. 106/22.12.2023 г.), изпълнява функциите на Висш прокурорски съвет, покани за изслушване Радослав Димов – апелативен прокурор на Апелативна прокуратура – София, на следващото си заседание на 21.02.2024 г. от 13,30 ч.

Прокурор Димов ще бъде изслушан във връзка с информация за него, изнесена в интервю с Анастасиос Дикос, публикувано на 14.02.2024 г. във в. „24 часа“, както и в интервю по темата, излъчено в сутрешния блок на Телевизия „НОВА“ на 15.02.2024 г.