Представители на гръцкия корабен магнат предприемач Джон Кустас твърдят, че са били преследвани и изнудвани от Мартин Божанов - Нотариуса. За това разказа пред журналиста Слави Ангелов и БНТ Анастасиос Дикос - изпълнителен директор от компанията на бизнесмена в България. Дикос разкрива, че в продължение на две години е бил преследван с искане за 25 000 евро от името на Божанов. По думите на предприемача в тормоза са били замесени данъчни служители, прокурори, представители на антикорупционната комисия. Полицията е била сигнализирана за тормоза, но не си е мръднала пръста.

Пред БНТ и Нова тв днес говори и преподавателят и бизнесмен Йоаким Каламарис, който също е жертва на схемите на Нотариуса.

Фразата на разстреляния Божанов е била:

"Дайте пари да ви оправим, за да не ви оправи друг".

Всичко това е кошмар, изживян от гръцкия бизнесмени, продължил с години и започнал със спор за имот, развил се в преследване, тормоз и рекет.

По думите на проф. Йоаким Каламарис - бизнесмен и университетски преподавател, те са имали отношения с "бизнесиндивиди", които разбрали от тях, че за да се споразумеят за даден проект върху имот, трябвало да имат "съответните гаранции, седства и т.н.".

"Бях посредник в сделка за имоти. Едната от заинтересованите страни е гръцки бизнесмен, който купува имот за 25 млн. евро, а другата би трябвало да има парите, за да се включи в покупката. Когато договорът беше сключен, аз се оттеглих.

В един момент недобронамерен виден бизнесмен, занимаващ се с горива, се опита да саботира проекта. Започна да преговаря със съинвеститорите на имота и успя да обърне нещата. Мислеха си, че вместо гръцките бизнесмени да се откажат, може да се сключи предварителен договор и те да бъдат изнудени", заяви той пред Нова тв.

По думите му хората, замесени в криминалната сделка, са с арабски произход, живеят от 25 години в България и са с български паспорти.

„Вместо да има търговски дела, явно е по-евтино да се подават сигнали до прокуратурата, чиито заплати се плащат от българския данъкоплатец. Тези араби се включват в групировката на Мартин Божанов.

Според мен те са близки до бизнесмена, занимаващ се с горива, тъй като Божанов и Петьо Петров по прякор Еврото, са в един лагер. Така, който иска да създаде проблем на здрав бизнес, може да се обърне към техните адвокати. Такива като Велимир Атанасов (за тего виж по-долу). Той започна да подава сигнали срещу гръцката страна по сделката и срещу мен”, разказа Каламарис пред Нова тв.

А пред БНТ допусна:

"Те потърсиха помощ или предварително са имали отношение с т. нар. този кръг... Приближаваха до нас хора, които не познаваме и искаха или пари, или изнудваха, че може да се случи нещо лошо на нас, на нашите семейства", разказва Каламарис.

Група гръцки инвеститори с огромен бизнес за милиони, съдружници и партньори в ИКЕА и София Ринг Мол, плащащи данъци около 2 млн лв. годишно се оказват жертви в системата за рекет, разкрива интервюто пред Слави Ангелов, цитирано от БНТ.

По думите на Ангелов, първоначално се прави някакъв опит да се завземе целият бизнес, "което не е някаква нова практика в нашата страна".

"След което те наистина вкарват цялата държава в това - почват да им звънят данъчни, служител от ДАНС, човек, който се представя от ДАНС, това също не е единичен случай от практиката ми през последните няколко години", казва Ангелов.

Същевременно потърпевшите подават някаква в ГДБОП, но "не последва абсолютно нищо, освен че стоят по цял ден и пишат показания."

"Ние не сме след дъжд качулка - ние сме сигнализирали от 2 г. насам всичките възможни институции", казва проф. Йоаким Каламарис.

"Не разполагам с такава информация на този етап", казва обаче Живко Коцев - главен секретар на МВР.

Гръцките бизнесмени твърдят, че писма са изпращани и до Асен Василев, когато е бил вицепремиер.

Но играта става още по груба, когато кръгът "Нотариуса" вижда, че може би няма да успее.

"Вкарват и районната прокуратурата, тъй като по всичко личи, че техните контакти са там. Но допускат една огромна грешка, че тези дела, които завеждат - те завеждат общо 11 съдебни дела и разследвания - тези съдебни дела принципно са подсъдни на по-висока инстанция, те са подсъдни на градски съд и трябва да се разследват от градски прокурори. Така, че всичките им дела в крайна сметка се провалят", пояснява Ангелов.

Следват жестоки заплахи - още един от похватите на кръга. Според интервюто един от главните герои в историята е съдружникът и адвокат на Нотариуса - Велимир Атанасов (бивш съдия в Софийския районен съд, б.р.). За него гръцките бизнесмени твърдят, че има връзка с подалата оставка административен ръководител на Софийската районна прокуратура Невена Зартова.

"Адвокатът, който на нас ни повдигна фактически той обвинения (?!), живее на семейни начала с бившия допреди 3 часа районен прокурор на София", казва още проф. Йоаким Каламарис.

Той също използва понятието "адска машина", което за пръв път популяразира заплашваната съдия Владислава Цариградска:

„Велимир Атанасов и неговата адска, сариозна машина нямаше как да криминализират дейността на посредниците в България, какъвто бях аз”.   

Каламарис разбрал, че става дума за рекет, когато „били повдигнати обвинения и се разбрало, че взетите мерки за неотклонение са по-тежки от тези срещу хора, извършили убийство”.

„Имахме две мерки – парична гаранция от 100 000 лева, друга за 50 000 лева, както и забрана да напускаме страната. Това беше дело на дясната ръка на лицето Невена Зартова – Борислав Георгиев, който е заместник районен прокурор”, подчерта бизнесменът.

(Георгиев е един от зам.-районните прокурори, които вчера вкупом подадоха оставки от поста и публично "категорично се разграничават от действията" на доскорошната си шефка, б на Клуб Z). 

Каламарис мрачно отбеляза, че оставките са хубаво нещо, но "нов публичен дом със стари компаньонки не се прави".

Снощи гост в "Още от деня" по БНТ бе подалата вече оставка Невена Зартова. Тя казва, че с Атанасов имали само приятелски отношения. Споделил ѝ, че е съдружник на Нотариуса, но започнал да присъства в разговорите им след разкрития на Антикорупционния фонд. Иначе не обсъждали досъдебни производства.

 "Имам дългогодишни приятелски отношения. Това не е тайна за никого - ние се познаваме от 2005 г., когато той беше съдия в СРС. След като той напусна системата, продължихме да поддържаме семейни приятелски отношения и нищо повече от това! Никога не ставало въпрос за конкретни досъдебни производства - напротив умишлено сме избягвали такива", заявява Зартова.

Гъркът днес посочи конкретна дата, на която на вила "Чинка" Зартова и адвокатът са били и са спали в една стая. 

Той даде и "жокер" - че лесно може да са провери колко жалби има подадени от лицето Велимир Атанасов в Районна прокуратура и колко от тях са "успешни":

110 %!, отсече.

Огромен проблем с "комара" - как се търгува в кафене

Пред Нова тв проф. Каламарис даде и друг пример - седят с друг грък в кафене, когано към тях се приближават двама души. Единият на развален гръцки им оферире:

Знаят, че "лицето Борислав Георгиев" има огромен проблем с комара. Или "огромна страст към комар" (повтори гъркът). Те познавали и лихварите, които му дават парите. И могат да променят мнението му.... срещу 50 000 евро.

Консултантът на няколко пъти каза, че е обикновен гражданин - и ако твърденията му не са верни, могат да го съдят за клевета.

"Ако е така, този човек (Георгиев) на трябва да е там", категоричен е той.

Той поименно посочи още "Радослав Димов с крехкото здраве" (апелативният прокурор на София, който бе споменаван и от Иван Гешев именно с тази подробност за здравето му, б.р.) - че лично звънял на негов близък адвокат и оферирал, че "може да оправят неговите гръцки клиенти". Той призова и.ф. главния прокурор да раследва докрай - включително и Апелативна прокуратура.

На въпрос - Невена Зартова ли е върхът или има и пхо-високи нива, той отговори, че не свършва при нея.

Но...

"Дайте поне тези изпълнители на тези поръчки - защото това са поръчки срещу бизнеса и срещу хората - да бъдат изкоренени от системата. Винаги съм казвал: ако ние не оправим правовата система, не допринесем за нея, няма да имаме нито медицина, нито обарзование... Всичко".