„Очаквахме едно такова развитие.“

Така коментира пред Клуб Z смъртта на Алексей Навални българката Марияна Кацарова – специален докладчик на ООН за ситуацията с правата на човека в Русия. Заради дейността й Кремъл я обяви за активен русофоб.

„Очаквано, защото Навални първо бе отровен, после арестуван и пратен в лагер. В това време властите продължаваха да не допускат подходяща медицинска помощ. За доста дълги периоди го държаха в карцера. Здравето му отдавна бе застрашено, защото условията, при които го държаха в затвора, за мен са приравнени към мъчения“, допълни Кацарова.

Тя неведнъж е настоявала по тези причини Навални да бъде освободен.

Вместо това обаче трима от адвокатите на Навални бяха арестувани за участие в екстремизъм. Други двама, които успяха да емигрират в чужбина, бяха задочно осъдени.

Марияна Кацарова и още няколко експерти на ООН настояха за независимо разследване на смъртта на Навални. Те искат и независима аутопсия, отделно от тази, която ще извърши руската държава. Това съобщи Службата на Върховния комисар по правата на човека към международната организация.        

През декември 2023 г. Кацарова алармира за насилственото изчезване на Навални и още един осъден опозиционер – Алексей Горинов. Тя написа заявления и в резултат двамата бяха показани от властите по телевизията.

Според Кацарова принудителното изчезване на Навални и тайното му прехвърляне в колония зад полярния кръг са умишлен опит за скриването му от външния свят и лишен от достъп до семейството и адвокатите си.

„Няколко месеца в годината до тази колония няма достъп поради климатичните условия. Там няма постоянен интернет“, изтъкна специалният докладчик.

По думите й винаги, когато умира някой затворник, отговорно е правителството. Независимо разследване може да докаже при какви обстоятелства се е случило това.

Най-тревожният въпрос в момента е кой е следващият, допълни Кацарова.

Експертите на ООН настояват за незабавното освобождаване на всички руски опозиционери, правозащитници, журналисти и антивоенни активисти, произволно задържани за мирно упражняване на човешките си права и противопоставяне на войната в Украйна. И специално обръщат внимание на опасността за здравето и живота на трима от тях – Владимир Кара-Мурза, Иля Яшин и Алексей Горинов.

„Състоянието на Кара-Мурза е особено обезпокояващо“, предупреди Марияна Кацарова.

Той е диагностициран с неврополипатия. Осъденият на 25 години затвор опозиционер не чувства и не може да движи крайниците си.

„Дори по руските закони човек с такава диагноза не може да бъде в затвора“, изтъкна сънародничката ни.

Алексей Горинов пък страда от сериозно заболяване на белите дробове.

Русия обаче трябва да освободи абсолютно всички дисиденти, завърши Кацарова.