Юлия Навалная - вдовицата на руския опозиционер Алексей Навални, ще присъства утре на срещата на външните министри от ЕС в Брюксел.

Това обяви в „Екс“ върховният комисар по външната политика и сигурността Жозеп Борел.

„В понеделник ще приветствам Юлия Навалная на Съвет „Външни работи“ на ЕС. Министрите ще изпратят силно послание на подкрепа за борците за свобода в Русия и ще почетат паметта на Алексей Навални“, написа той.

Враг номер 1 на президента Путин почина на 16 февруари в трудова колония зад полярния кръг, където изтърпяваше присъда по скалъпени обвинения.

Г-жа Навалная ще бъде приета и от председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, съобщи говорителката му Екатерина Касиндже.

Смъртта на Алексей Навални ще бъде сред главните теми на утрешната среща.

Очаква се тази седмица страните членки (Съветът) на ЕС да приемат 13-и пакет санкции срещу Русия заради войната в Украйна. Това трябва да стане до 24 февруари, когато се навършват две години от нахлуването.

Този път ще бъдат санкционирани фирми, помагащи на Русия да заобикаля санкциите и да се снабдява със съставни части за оръжия. Твърди се, че ще бъдат наложени мерки срещу компании от редица страни, сред които Сърбия и Турция.