Върху министъра на здравеопазването Христо Хинков е бил оказван политически натиск да не обявява конкурси за болнични директори, въпреки изтичащите им мандати. Това са правели вицепремиерът Мария Габриел (ГЕРБ) и самият премиер Николай Денков (ПП-ДБ).

Това обяви самият Хинков в ефира на бТВ. Разговорът бе в контекста на това как политиката влияе в сектор здравеопазване, в т.ч. намесвайки се в скандала "Пирогов".

Самият министър на практика е "министър в оставка" още преди ротацията в кабинета, планирана за 6 март. Той отдавна обяви намерение да напусне поста след ротацията, като посочии като мотив липса на подкрепа от (не)коалицията. Той е квота на ДСБ и само оттам получи подкрепа, след като поиска оставката на директора на "Пирогов" Валентин Димитров, бранен горещо от ГЕРБ и ДПС.

Така днес Хинков разказа как в около 15 болниции трябва да се обявят конкурси за ново ръководство, което трябва да се направи около два месеца преди изтичането на мандатите на старите. Той обявил конкурси за няколко областни болниици, но после "под натиск" ги спрял.

"Бях помолен от вицепремиера Габриел, бях помолен от самия премиер", посочи.

Защо, според него? - Защото най-вероятно двамата искали следващият министър "с друг мандат и възможности, да обяви следващите конкурси". "А може би се счита, че ще обявя политически конкурси". 

"Тяхната молба беше принципна" - посочи в допълнение министърът "в оставка".

На въпрос имат ли политиците финансов интерес от болниците, за да се месят кадрово, Хинков посочи, че още преди да стане министър имал такива впечатления. "Потвърждават се и в процеса на работа (като министър)", допълни, но не даде подробности.

Той коментира и шокиращата реплика, от запис от заседание на Медицинския съвет на "Пирогов", която според някои принадлежи на глас, който наподобява този на бившия шеф на "Пирогов" и бивш депутат от ГЕРБ, близък до Бойко Борисов - Асен Балтов: "Просто, трябва да се направи всичко възможно те да усетят болката, тия хора." Репликата е по повод трагичния случай с 15-годишната Даная и желанието на семейството й за смяна на болничното ръководство и независимо разследване на смъртта й.

"Ако питате за моята оценка, това не може да бъде лекар. Това е садистично удоволствие от това, че хора, претърпели болка, ще продължат да търпят болка", даде оценка Хинков. "За такова изказване трябва да се направи сериозно разследане и комисията по лекарска етика трябва да предложи временно да му се отнемат правата" - допълни по адрес на неназования медик Хинков.

Но уточни, че не е слушал записа, защото бил в отпуск. По тази причина не коментира и дали това е гласът на Балтов.

В записа има и реплики как трябва да издържат до 6 март - т.е. до датата на ротацията. Тогава и официално обявеният за враг на "Пирогов" министър на здравеопазването, ще бъде сменен. "Надяват се да се смени министърът най-вероятно" - лаконичен бе Хинков.

Очаквайте подробности