Фондация "Даная" организира тази вечер от 17 часа протест пред Министерския съвет с призива "Нито едно повече" и в защита на българското здравеопазване и прогонване на мафията на болниците.

Протести ще има, освен в София, и във Варна, Пловдив и Хага.

Исканията

Много хора се питат какво ще промени този протест, пишат от фондацията и дават следните доводи:

  • Ще промени нагласите на обществото, спокойствието на властимащите, които превърнаха здравеопазването в корупционна схема за източване на пари, много пари.
  • Ще покажем, че точката на търпимост е премината и искаме адекватни действия с мисъл за лекари и пациенти.
  • Искаме си достойните лекари, които системата унищожи и изгони. Същата тази система, която сложи там хора без морал, професионална етика и с деструктивни действия.

А ето и исканията ни:

ПОНАСЯНЕ НА ОТГОВОРНОСТ:

Незабавно отстраняване на директора на УМБАЛСМ „Пирогов“ до приключване на всички проверки в болницата за нарушения в управлението и медицинските дейности.

Да се изиска становище от Централната комисия по професионална етика на БЛС за предприетите действия относно недопустимите и рушащи авторитета на цялата лекарска гилдия действия и изказвания по време на медицинския съвет на УМБАЛСМ „Пирогов“ на 01.02.2024 г.

ПРАВИЛА ЗА ДОБРА МЕДИЦИНСКА ПРАКТИКА:

Незабавни законодателни промени, които да осигурят изработването на ПРАВИЛАТА ЗА ДОБРА МЕДИЦИНСКА ПРАКТИКА ПО ВСИЧКИ СПЕЦИАЛНОСТИ до края на 2024 г., както и налагане на сериозни санкции за организациите, чието задължение е да изготвят правилата, но не го правят.

СТАНДАРТИ:

Пълна ревизия на съществуващите стандарти по специалности, ангажимент за незабавното им осъвременяване и за изготвяне на всички липсващи стандарти. Прекратяване на порочната практика да се изготвят умишлено некачествени стандарти, които падат при обжалване в съда.

ПОЛИТИКАТА НЯМА МЯСТО В БОЛНИЦИТЕ, ОСТАВЕТЕ ЛЕКАРИТЕ ДА РАБОТЯТ СПОКОЙНО:

Въвеждане на механизъм за публичност, прозрачност и обществен контрол на процедурите за избор на за болнично ръководство.

Извършване на цялостна ревизия на случващото се в сектора и поемане на ангажимент за създаване на програма за реформа в здравеопазването, поставящо пациента в центъра с цел лечение, базирано на качество, а не на количество и административен формализъм.

Тези искания ще спомогнат за:

  • Изграждане на доверие между пациентите и лекарите;
  • Превенция срещу предотвратима смърт на деца, но и на възрастни;

Бърз достъп на децата пациенти в животозастрашаващо състояние до специалисти, мултидисциплинарни екипи, работещи спокойно и уверено с правила, които не допускат и пациентите, и лекарите да станат жертва на системни проблеми и пороци;

  • Сериозно повишаване на качеството на медицинските услуги;
  • Отношения между лекари и пациенти, основани на взаимно уважение, хуманност и зачитане на личното достойнство;
  • Адекватни и бързи решения при нужда от спешно лечение без изкуствени бюрократични пречки.
  • Ограничаване на корупцията, нерегламентираните влияния и порочно кадруване в здравеопазването.

"Да се направи всичко, за да усетят болката"

Фондация "Даная" носи името на 15-годишното момиче, което през май м.г. почина в "Пирогов" и около лечението на което стоят много въпросителни. От болницата имаха редица озадачаващи реакции след исканията на майката на Даная Ани Стоянова за изясняване на начина, по който е проведено лечението, дали има забавяне, неглижиране и т. н., защо на момичето със сериозно хематологично заболяване не е направен скенер още при първия път, когато идва за преглед, неяснотите около прилагането на специфично лекарство и т. н. От "Пирогов" се възмутиха нееднократно от проверките, на Медицински съвет имаше заплахи как колективно всички началници на клиники ще подадат оставки, ако не спре тормозът върху тях, изразяващ се в протест на няколко човека пред лечебното заведение, обяснения по медиите, обвинения, че има политически елемент в действията на майката и подкрепящите я. 

Последно във втората част от разследване на журналистката Валя Ахчиева беше пуснат запис от заседание на Медицинския съвет на "Пирогов", на което адвокат Димитър Марковски предлага безвъзмездно услугите, за да защитава болницата, а обсъжданията са пълни с възмущение как някой се осмелява да търси отговори от лечебното заведение и това е характеризирано като тормоз и натиск. Освен това има реплики как трябва да издържат до 6 март - т.е. до датата на ротацията. Тогава и официално обявеният за враг на "Пирогов" министър на здравеопазването Христо Хинков, ще бъде сменен.

Най-шокираща обаче е реплика, която според някои принадлежи на глас, който наподобява този на бившия шеф на "Пирогов" и бивш депутат от ГЕРБ, близък до Бойко Борисов - Асен Балтов.

"Просто, трябва да се направи всичко възможно те да усетят болката, тия хора", казва участвалият в срещата.

В тази връзка предположение изказа Кремена Кунева, бивша депутатка от ДБ и член на фондация "Даная". След като видеото на Валя Ахчиева е публикувано, адвокатът Мария Петрова също се оплака, че е станала жертва на заплахи.

Тя разказа за обаждане от неин познат от "една от най-големите столични болници", който я предупредил, че е включена в наказателен списък на ръководителите на лечебни заведения в София заради неин коментар във фейсбук.

"Съгласно този списък, такива като мен и моите близки, включително деца, нямало да могат да припарят до болниците. Не знам. Толкова ли ви е страх от пациентите ви, господа управници?", твърди тя.

Прокуратурата проверява

На 1 февруари прокуратурата съобщи, че ще проверява болницата за евентуално извършено престъпление "смърт по непредпазливост". В сряда, 14 февруари, Софийска градска прокуратура обяви, че е образувано и досъдебно производство - т. е. вече има данни за предполагаеми законови нарушения. Не се съобщава дали има привлечени обвиняеми.