Европейците трябва да извлекат три поуки от войната в Украйна. Това казва министър-председателят Николай Денков пред "Ню Йорк таймс".

Американското издание е потърсило мнението на българския премиер на Мюнхенската конференция по сигурността, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет.

"Войната в Украйна не е само за т.нар. сиви зони между Европа и Русия, а за това дали демократичният свят, който ценим, може да бъде победен. И Европа вече е напълно наясно с това", твърди българският премиер.

Второ, европейските нации осъзнаха, че трябва да обединят и военните, а не само икономическите си сили, за да изградят собствена отбрана, споделя Денков.

Третата поука - европейските държави е трябвало да разграничат спешните нужди на Украйна за боеприпаси и противовъздушна отбрана от по-дългосрочните стратегически цели.

"Но като се има предвид империалистическата реторика на руските лидери дългосрочният план означава три до пет и максимум 10 години", коментира министър-председателят: "Това е наистина спешно!".

В статията на американския вестник са цитирани и мненията на германския военен министър Борис Писториус, министър-председателката на Естония Кая Калас и външния министър на Украйна Дмитро Кулеба.

"Трябва да постигнем повече в Европа", каза на конференцията германският министър на отбраната Борис Писториус.

Но когато беше притиснат дали военните разходи на страната му трябва да бъдат по-близо до 4 процента от германския брутен вътрешен продукт, той не пожела да се ангажира.

"Може да достигнем 3 процента или може би дори 3,5 процента", каза той накрая. "Зависи какво се случва по света." 

Кая Калас посочи, че Европа трябва да засили отбраната си, "защото това, което наистина провокира един агресор, е слабостта".

"Ако направим повече за нашата отбрана, това ще действа като възпиращо средство".

Това, което е важно за европейците да помнят, е, че тази гореща война в Украйна е близо и може да се разпространи бързо, добави Калас.

"Така че, ако мислите, че сте далеч, не сте далеч. Може да стане много, много бързо".

Дмитро Кулеба беше по-прям:

"Мисля, че нашите приятели и партньори закъсняха да събудят собствената си отбранителна индустрия. И ние ще платим с живота си през 2024 г., за да дадем време на вашата отбранителна промишленост да увеличи производството".