Втородивизионният "Добруджа 1919" (Добрич) и нискоразредният "Ахелой" издигнаха кандидатурата на техническия директор на БФС Георги Иванов-Гонзо за поста президент на съюза на конгреса на 15 март, съобщи БТА.

В информацията се посочва, че добричкият клуб е провел свое събрание, на което е взето решение да се застане зад Иванов. Писмото е пратено до БФС с нужната документация и се очаква да бъде заведено в деловодството в следващите дни. Такава е формалната процедура - даден клуб, член на БФС, издига кандидат.

Още един клуб подкрепя Георги Иванов и това е петодивизионният ФК "Ахелой" от бургаските областни групи.

А процедурата бе открита преди броени дни, така каднидат-президентската кампания стартира официално.

По-рано днес "Славия" съобщи, че издига и.д. шефът на съюза Михаил Касабов. 

Така в битката за БФС, поне до днес, влизат Христо Крушарски, Димитър Бербатов, Георги Градев, Манол Иванов (син на бившия играч на "Левски" Александър Манолов), Илиян Стоянов, Михаил Касабов и Георги Иванов. Последните двама работят заедно и са част от настоящото ръководство на централата.

От дни се говореше, че Гонзо ще е кандидатът на Борислав Михайлов и неговите приближени - нещо като наследник. Преди да подаде оставка Михайлов казваше, че готви наследници, но не посочи имена. А при последните си медийни изяви Иванов отричаше, че ще се впусне в битката.

Кой е Георги Иванов-Гонзо?

Георги Александров Иванов е роден на 2 юли 1976 г. в Пловдив. Баща му Александър Иванов е легенда на "Ботев" (Пловдив). Известен е с прякора Гонзо. Георги Иванов обаче е от другата част на Града под тепетата - черно-бялата.

Той започва кариерата си в "Локомотив" (Пловдив), но не след дълго е забелязан от "Левски“ и е привлечен по настояване на тогавашния треньор на "сините" Стефан Грозданов през 1997 г. Началото му не е особено убедително, но с течение на времето се доказва и се превръща в един от най-добрите нападатели в историята на "сините", като е рекордьор по брой голове във вратата на ЦСКА.

В България играе само за тези два отбора, а има и опит зад граница с екипите на френския "Рен", "Самсунспор", "Газиантепспор" в турската Суперлига, както и за "Риека" (Хърватия).

След края на футболната си кариера най-напред започва треньорска дейност, а после е и директор на "Левски", на "Локомотив" (Пловдив) и на "Черно море" (Варна). В последните две години - от 2022-а насам е технически директор на БФС и отговорник за националните отбори.