Временната комисия на Висшия съдебен съвет, която ще разследва случките около убития Мартин Божанов-Нотариуса, вече има членове и тайминг на действие.

Днес председателката на ВКС Галина Захарова предложи тя да работи 3 месеца (виж целите - по-долу, б.р.). А колегата ѝ - шеф на ВАС Георги Чолаков бе подготвен и с поименен състав, който включва него и Захарова като двама от "тримата големи".

Освен тях вътре влизат още Цветинка Пашкунова (единствената, която навремето на изборите за член на ВСС от професионалната квота буквално "влетя" с огромен процент доверие от колегите си, без балотаж) двете най-разпознаваеми като "бунтарки" в Съвета Атанаска Дишева и Олга Керелска, а също Вероника Имова (квота на ГЕРБ) и Даниела Марчева (квота на БСП).

За разлика от миналата седмица, когато обсъжданията продължиха часове наред до късния следобед, днес Съветът сравнително делово и стегнато проходи въпросите, свързани с новата комисия. Така например тя ще има право да пита ГДБОП, ДАНС, НАП, СДВР, Бюрото за контрол над СРС и др. с въпроси, които я интересуват, евентуално за свързаности.

Цветинка Пашкунова специално натърти, че те могат да се занимават само с данни за съдии, ако излязат около групата на Нотариуса. Но Керелска ѝ опонира:

"Ако излязат имената на прокурори, следователи, хора от правоохранителните органи – трябва ли тази информация да бъде премълчавана?!"

Разбра се, че - не, няма да премълчават нищо, просто си говорят за правомощията на Съдийската колегия.

Комисията си постави доста амбициозни цели. По съвет, който Николай Стайков от АКФ даде миналия вторник, тя специално ще прегледа 3 дела, по които може да се наблюдават странности. Проблемът е, че това са делата:

- за несъстоятелност на КТБ;

- за конфискация на имуществото на Евелин Банев-Брендо

- делото "Манджуков срещу Инвестбанк".

Плюс това ще се разгледат всички дела, по които страни са били Мартин Божанов или адвокатите Велимир Атанасов (например той работи по търговското дело, когато от "Жоси" решават да прехвърлят 2 % на бащата на Иван Гешев, б.р.), Емил Писков, Калин Чанков. А също - ако не са били страна, но са били свидетели или податели на сигнал или жалба, "както и всички други дела, за които има данни за свързаност".

Реално Съветът не реагира на вчерашен призив на Съюза на съдиите - техни членове да станат и членове на комисията. Чолаков каза, че "комисията ще е отворена", а Галина Захарова - "да не се обвързваме изначално с определени имена".

Още предстартово кадровиците взеха и още едно интересно решение. През 2020 г., когато съдиите Владислава Цариградска и Цветко Лазаров (от САС) търсят помощ от Съвета, защото са мачкани от Нотариуса, една част от изслушването им остава засекретена. Причината - че тогава се обсъждат висящи дела.

Днес по предложение на Атанаска Дишева, кадровиците се съгласиха да направят публично достояние въпросния откъс от изслушването им. Става въпрос за 17 страници протокол от 25 февруари 2020 г., който ще бъде публикуван.