Махмуд Чар и Кубрат Пулев си отправиха традиционните закани на пресконференция, подгряваща мача им за една от титлите на Световната боксова асоциация (WBA) в тежка категория на 30 март в столичната "Арена София".

Чар, който е роден в Бейрут, има сирийски корени и германски паспорт, гостува в столицата ни малко повече от месец до сблъсъка за "регулярния" пояс на WBA. Той е начело на т.нар. "второстепепенен" поток на федерацията, а в първостепенния №1 е шампионът на организацията Олександър Усик, докато №2 е Антъни Джошуа.

Битката ще е за титла, като нейният носител ще оглави Регулярния поток и от това как ще се развият нещата в по-горния някой ден може да получи шанса да стане официален претендент на WBA. Което може да се случи или след отказване на някой от големите имена, или в битка с един от тях.

Събитието днес в столичния хотел "Маринела" бе повече шоу, отколкото пресконференция, но такива се провеждат постоянно из цял свят и те са част от културата в професионалния бокс. Журналистите бяха малцинство в залата, имаше фенове на Пулев, просто зяпачи и хора, които влизаха и излизаха с охрана. 

Водещ бе мениджърът на братя Пулеви Ивайло Гоцев, като за около час говорене от участниците на брифинга се чуха патриотични думи, визитки, призиви към младите, също така колко велика е България, братя Пулеви, колко могъщ е Чар, колко голямо събитие предстои - без аналог в българската спортна история.

Когато стана отегчително, се намеси американският треньор на Пулев, който леко провокира Махмуд Чар, което доведе до типичните за профи бокса "закачки" и закани. А всичко започна - но и завърши, в добронамерен тон, с взаимни комплименти. Накрая - лице в лице за пред камерите.

Гоцев няколко пъти изтъкна, че се бори да има такъв мач от началото на 1994 г., когато е започнал да пробива в промоутърските среди на бокса.

"Предпочитам да се концентрирам върху самия мач и върху самата галавечер в София. Привилегия е, че ще се състои такъв мач в България, започна Кубрат Пулев. - Взехме много, много трудни решения и правим невъзможното, за да бъде този мач в София. Такова нещо в бокса в България, особено в професионалния, не се е случвало. Благодарен съм на хората, които прегърнаха тази идея и помагат. Ще има една невероятна галавечер, която ще остане в главата на всеки българин, който гледа."

"Аз като спортист ще се изправя срещу един много сериозен противник, който като мен има много опит. Подхождам с абсолютен респект и уважение в тренировъчния процес. Бъдете сигурни, че ще бъда в суперформа и ще дам всичко от себе си, за да има България световен шампион по бокс. Мисля, че превъзхождам в много неща Чар, най-вече технически. Нека той се мисли за диамант, но да не се окаже, че е някое киви", каза Кубрат Пулев.

Последното бе провокирано от думи на Махмуд Чар, който няколко пъти изтъкна, че е диамант.

"Аз съм боец. Не се бия за пари, бия се за това да оставя наследство. Ако се биеш само за пари, ти си загубен. Всеки знае моята история. Че бях бежанец от Ливан, че съм израснал на улицата, че съм бил в затвора, че ми оперираха и двете тазобедрени стави в рамките на един ден, патетично редеше Чар. -

- Въпреки всички тези препятствия, никога не се предадох, никога не се отделих от пътя си. Днес съм тук, за да се бия с един от великите боксьори в тежка категория - Кубрат Пулев. Това е моят съвет към всички. Никога не се предавайте, Бог има план за всеки от вас. Работете здраво и един ден ще получите всичко, за което сте мечтал."

В размяната на реплики малко след това той два-три пъти каза, че Кобрата е велик боксьор, но не е сред най-силните в категорията.

"Липсва ти нещо, липсва сърце, сърце на шампион. Не си достатъчно корав, пречупваш се и предаваш в най-важните и трудни моменти. Видяхме го срещу Владимир Кличко и Антъни Джошуа. Докато аз съм нещо друго. На 30 март ще усетиш, ти и цяла България", рече Махмуд Чар, губил от Виталий Кличко и Александър Поветкин преди години.

"Да се предавам... моите загуби от Джошуа и Кличко станаха с нокаути. Никога не се предавам, няма такова нещо. Чар си ги говори тези неща може би, за да провокира. По-добър съм във всичко от него. Реванш? Той няма да иска, защото ще го набия здраво, ще му дам урок", отвърна Кубрат Пулев.

Урежда се и мач за Тервел Пулев, като Ивайло Гоцев води преговори с турския мениджър на Чар, който придружаваше боксьора.

На пресконференцията бе Марияна Борисова, която е президент на WBA Европа и най-високопоставеният българин в професионалния бокс на световно ниво.

"Световната титла от WBA е потвърдена от организацията. Сега очакваме назначаването на съдийски екип за мача. Всички осъзнаваме колко голяма е възможността на този двубой и за г-н Чар, и за г-н Пулев, особено предвид предстоящите в близко бъдеще двубои в тежка категория на Антъни Джошуа на 8 март и този мач между Усик и Фюри", каза тя в резюме.

На професионалния ринг 42-годишният Кубрат Пулев има 30 победи (14 с нокаут) в 33 мача. 39-годишният Махмуд Чар е с 38 боя и 34 успеха, от които 20 са с нокаут.