"Вие сте мързеливи, корумпирани, невежи, необразовани селяни, ще ви изкормим", "съдии, защитаващи крадливи политици и контрабандисти", "законът казва смърт за вас".

Това е малка част от заплахите, които съдии в Плевен получават вече седмица на официалния си имейл, разказа тази сутрин по бТВ  председателят на Окръжен съд-Плевен Весела Любомирова-Сахатчиева. Десетките отправени към магистратите послания следват убийството на Мартин Божанов-Нотариуса и публичните разкрития на заплашваната от него съдия Велислава Цариградска, посочи Сахатчиева.

Самата Цариградска продължава да получава страховити послания чрез посредници, като при изслушването си в нарочната парламентарна комисия за Нотариуса попита - кой продължава да я заплашва, след като Божанов е мъртъв (показно разстрелян на 31 януари). И защо. 

Днес ГДБОП обяви... поредния виновен клошар (виже най-долу - бел. ред.).

В случая със съдиите в Плевен заплашителните имейли започват на 19 февруари. 

"Отначало бяха адресирани и съдържаха името на съдия Владислава Цариградска, но впоследствие получихме имейли, адресирани общо до съдиите с нецензурни изрази, съдържащи заплахи. Не са преставали вече седмица и вече са 44. Това е прецедент и сме притеснени.

Ежедневно, дори и в почивните дни и след края на работния ден, ми се докладват такива съобщения и този поток не спира вече една седмица. Притеснени сме и се отразява на организацията на работата на съда.

Имейлите започнаха, след като се случи убийството на Мартин Божанов и след изявленията на съдия Владислава Цариградска", каза Весела Любомирова-Сахатчиева.

От неделя започнали да пристигат имейли и на официалната поща на Районен съд-Плевен, отново с подобни квалификации и заплахи. 

По думите на председателя на Окръжен съд-Плевен подателите са трима, а съобщенията са написани в примитивен стил от човек, вероятно представящ се за неграмотен. 

"Не мога да кажа дали става дума за група и дали се касае за едни и същи лица. Обясниха ми, че тъй като съобщенията се изпращат от gmail, е много трудно да се установи локацията и подателят, и сме в очакване.

Нямам информация да е образувано досъдебно производство", допълни Любомирова-Сахатчиева.

Съдът е сигнализирал ОДМВР-Плевен, окръжната прокуратура, главния директор на ГД "Охрана" към Министерство на правосъдието и отдел "Киберпрестъпност" към ГДБОП.

Районната прокуратура се сезира... срещу "скитник"

По-късно през деня Софийската районна прокуратра съобщи, че образува дело по текст за закани за убийство. Закани са дошли и на нейния имейл.

"Оперативно-издирвателните мероприятия до този момент насочват към лице, което води скитнически начин на живот, използва безплатен интернет на обществени сгради и изпраща съобщения от различни имейл адреси до множество адресати", соъбщават от прокуратурата.

Ето и оригиналното изявление:

Софийска районна прокуратура образува досъдебно производство за закани с убийство срещу магистрати

Във връзка с получени на електронната поща на Софийска районна прокуратура електронни съобщения, съдържащи  закани с убийство спрямо магистрати – съдии и следовател, и обидни квалификации, касаещи множество политици и други публични личности, е образувано досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 144, ал. 3 от НК.

Разследването по досъдебното производство е възложено на ГДБОП-МВР, след извършена проверка от същата структура. Наблюдаващият прокурор е указал установяването, издирването и задържането на автора на съобщенията и е дал подробни писмени указания относно всички действия по разследването, които следва да се извършат. Оперативно-издирвателните мероприятия до този момент насочват към лице, което води скитнически начин на живот, използва безплатен интернет на обществени сгради и изпраща съобщения от различни имейл адреси до множество адресати.

Разследването по случая продължава.