Ръководителите на "Боинг" (Boeing) разполагат с 90 дни, за да разработят план за коригиране на "системни проблеми с контрола на качеството", посочиха от Федералната агенция за гражданско въздухоплаване на САЩ (FAA), предава БТА.

Този срок бе даден, след като главният изпълнителен директор на американския самолетостроител Дейвид Калхун и неговият екип по безопасността се срещнаха с шефа на Федералната агенция Майкъл Уитакър, предаде в. "Файненшъл таймс".

"Боинг" трябва да се ангажира с реални и задълбочени подобрения“, каза Уитакър. "Ще ги държим отговорни за всяка стъпка по пътя".

Самолетостроителят е под строг контрол, след като панел на вратата за аварийния изход изхвърча по време на излитане на самолет от модела 737 Макс 9 (737 MAX 9). Предварителната проверка установи, че липсват болтове.

Уитакър каза още, че планът трябва да включва констатациите на експертна група и текущия одит на агенцията му за производствените и процесите за контрол на качеството в компанията.

Още в края на миналата година от мериканската самолетостроителна корпорация съобщи за разхлабени болтове, които са част от системата за управление на щурвала на нейния пътнически самолет "737 МАКС" (737 MAX), и препоръча авиокомпаниите, които оперират с него, да извършат проверки на по-новите си самолети от модела.

Международен оператор пък откри болт с липсваща гайка, докато извършваше рутинна поддръжка на механизъм, свързан с управлението на руля на самолета.