Докато общини и собственици на жилища търсят как да се доплатят 20-те процента съфинансиране по втория етап от програмата за обновление на жилищния фонд, срокът за кандидатстване изтича днес. Решение обаче все още няма.

Както е известно, програмата за безплатно саниране, етап едно, бе по националния план за възстановяване и устойчивост, като оказа се, желаещите са в пъти повече от тези, които ще се възползват накрая. При кандидатствали с проектни предложения 3035 сдружения на собствениците, 756 бяха одобрени за финансиране, по 119 бе прекратено производството, а 2178 бяха сложени в резервния списък.

Последното предизвика сериозни брожения и съмнения за това по какви критерии са правени оценките и вкара в обяснителен режим ресорният министър Андрей Цеков. По първия етап на програмата министърът призна, че има много жалби, като малко от тях били конкретни в оспорванията си на достоверността на енергийните сертификати, необходими за класирането по програмата.

След приключване на първия етап (безплатното обновление), от ведомството обявиха втори, който обаче вече изисква 20 на сто съфинансиране. Изчислиха, че всяко едно домакинство ще трябва да участва със средно 5100 лв. (при апартамент от 60 кв. м в блок с РЗП 4400 кв.).

Така вчера Националното сдружение на общините в Република България (НСРОБ) се събра, за да дискутира как да се доплатят тези 20%. В срещата участва и финансовият министър Асен Василев, който, по информация на "Дневник", е предложил три варианта:

  1. Средствата, с които много от домакинствата не разполагат, да се съберат от общините под формата на "някакъв данък или такса", но не еднократно.
  2. Да се отпуснат безлихвени заеми на тези домакинства.
  3. Сумата да се обвърже с конкретния апартамент и тя да се издължи при бъдеща покупко-продажба.

За безлихвени заеми говори наскоро от парламентарната трибуна и министърът на регионалното развитие.

В същото време обаче група депутати от ГЕРБ внесоха предложение безплатно да бъдат санирани и сградите, останали в "резервния" списък. Става въпрос тези за 2187 проекта, за които държавата ще даде точно 2 672 959 473 лв. Търсят се още половин милиард.