Цялата държава се занимава вече от месец със схемата на Нотариуса:

  • Бил ли е на банкет с Районна прокуратура - ами, да - бил е;
  • Влизал ли е като у дома си в сградата на Районна и лично при шефката Зартова - ами, влизал е;
  • А влизали ли са съдии и прокурори в неговия клуб - да, влизали са;
  • Ще разберем ли някога кои са били - не, няма, защото картите не са били поименни. Освен по разни изтичащи нарочно частични "списъци на позора" и по свидетелски показания, които ще са дума срещу дума.

Всъщност, това са разговори – мюрета. Големият разговор, струва ми се, е друг.

Кое прави възможни тези схемаджии? И направихме ли нещо реално, така че следващият път да сработи някаква имунна защита на системата срещу такива брутални попълзновения - когато някой използва самата правова система за беззаконни действия, рейдърство, кражби? 

Отговорите ми не са оптимистични...

Схемата на Нотариуса, еманирал от обикновен софийски имотен мошеник, е била очевидно проста и гениална. И анализът й - ако не се отплесваме по клубове, кръчми и голите снимки на четвъртата му жена - говори по-скоро, че нито един от генералните проблеми на прокуратурата не е разрешен. Независимо как при следващата конституционна реформа ще кръстим Пленума на ВСС - дали Общо събрание, Сгледа или Тлака, и независимо дали Върховна административна прокуратура ще бъде преформирована в отдел, секция или звено.

Най-просто става следното: като познаваш правилните прокурори – или дори, както казват гръцките бизнесмени у нас – имаш съвсем близки отношения с шефката, ти, твоят ортак адвокат или някакви сламени хора с живописни прякори като Прасето, подавате сигнали срещу някого… Да го наречем финансово привлекателен субект.

И ето тук е тънката разлика - щом сигналът е от Нотариуса, онзи адвокат или някой подобен, прокуратурата за часове се стоварва с цялата си мощ – която никак не е малка, върху дадения финансово примамлив субект. Да не говорим, че докъде са проникнали пипалата на парадържавата, може да се съди по това – че прокуратурата не е сама, а се активират ДАНС-ове, НАП-ове, ГДБОП-ове – който се сетите!

А сега си спомнете за онзи производител на детски играчки, чийто грях беше единствено, че излезе да протестира срещу Борисов и Гешев. Помните ли, че му отиде на проверка дори институтът, който на шега наричаме „по мерки и теглилки“, т.е. Институтът по метрология. Явно да видят - верен ли е кантарът, който мери плюшените мечета...

Съпоставете всичко това с обичайните темпове на действие на прокуратурата, ако сте обикновен жалбоподател (тук въобще не говорим за превода на 200-те страници от испански, касаещи Бойко Борисов, който отне има-няма две години). За обикновения човек често сме свидетели на случаи, когато прокурорът за година не предприема по нито едно процесуално действие -  например да изпрати една призовка или да призове един свидетел по телефона. Има такива случаи и те излизат постоянно от проверките на Инспектората.

Проверката, която трябва да стане герб на прокуратурата

Ще онагледим с прословутото разследване срещу Петьо Петров-Еврото за ОПГ за принуди и незаконно изготвяне на СРС. След като повече от 10 г. този „гениален изрод“ (по думите на самия Пеевски) измисля комплоти и върти цялата съдебна система едва ли не на пръста си, това на никого не прави впечатление.

Обаче. В един момент идва датата 28 май 2023 г. и в т. нар. „медии“ излиза снимката от „Осемте джуджета“ със Сарафов, жена му, Любена и т.н. На 29-и прокуратурата се самосезира – по разпореждане на шефката и образува досъдебно производство. Като първият наблюдаващ прокурор е избран в 9:12 ч. сутринта. А в 9:16 вече се "джурка" за втори прокурор.

За нула време екипът прокурори, който разследва, набъбва до 4-ма. Някои са джуркани от системата около 02 ч след полунощ. А най-активен се оказва – ти да видиш - четвъртият изтеглен от "случайното разпределение".

Първото действие по това дело е, че още същия ден - по-точно вечерта между 18,50 ч. и 19,50 ч. е разпитана свидетелка № 1 – каква изненада! – Любена.

На същия 29 май вечерта, след 23 ч., юнаците от ГДБОП вече са на претърсвания и изземвания. Това става възможно, тъй като следобеда в 16:30 ч прокурор звъни в БОП-а да оставят хора на работа, защото вечерта ще имат процесуално-следствени действия. Ама това става, преди свидетел № 1, Любена, изобщо да е дала показания. Как ли са знаели какво предстои да приказва?…

В същия ден - 29 май, са приложени СРС "по неотложност".

Прокуратурата се задейства до такава степен "с 200", че дори пращаме мълниеносни Европейски заповеди за разследване до Гърция.

Но да продължим с тайминга… На 30 май делото се изстрелва „на специален надзор“ – във Върховна касационна прокуратура, разбирай – пряко при Гешев. На същия 30 май Петьо Еврото след десетилетия на безметежие става обвиняем и е обявен за 72-часово задържане и принудително довеждане, а по-късно и за общодържавно и международно издирване.

На 31 май е разпитан, а на следващия ден обвинен и Кристиян Христов – сочен за „момчето за всичко“ на Петьо Еврото. Това е същият младеж, когото ГДБОП буквално отмъкна по много интересен начин отпред сградата на БТА – току преди да даде брифинг с нещата, които знае.

И т.н., и т.н… Към днешна дата това дело е разделено на две - една част е прекратена от СГП поради немалкото безобразия, а другата е при специалния прокурор, който трябва да разследва Борислав Сарафов. Но не това е важно.

Друго се опитвам да кажа.

Дори след прословутата възможност заинтересованите страни да обжалват отказите на прокуратурата да си свърши работата пред съдия, мижавият интерес към тази опция говори само едно – че и тази мярка не работи.

Със или без Нотариуса, във или извън хипотезата на скорошното появяване или пък вече действие на следващия „Нотариус“ или „Евро“ – проблемите си остават.

Докато ние си говорим за банкети и ресторанти (иначе, със сигурност ще да е било доста интересно в този частен клуб нощем – дума да няма!), разговорът би трябвало да е друг: че това дали, срещу кого и с каква мощ ще се задейства – или пък няма да си мръдне пръста - прокуратурата си остава единствено дело прокурорско. Затворено в една потайна организация, контролирана само от горестоящия прокурор.

И доста, ама доста намирисваща на нечистотии.