"Европа работи с коалиционни споразумения, не със сглобки, не "снитки", не "сварки", а коалиционни споразумения. Затова ние ще проявим хладнокръвие и ще извървим целия път, който европейските солидни, системни партии извървяват".

Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по повод предстоящата ротация.

Вчера от ГЕРБ предложиха да има коалиционно споразумение.

От "Продължаваме промяната - Демократична България" обаче заявиха, че по-важни са реформите и чак когато те бъдат изпълнени през следващите 9 месеца може да се говори за коалиционно споразумение.

"Наблюдавам ги колегите, те вече са в предизборна кампания. На 5 март ще представя на партията коалиционното споразумение, на 6 март ще го дам на колегите от ПП-ДБ да го четат, след това имаме конгрес в Букурещ, на 8-ми вече дотогава Денков и Габриел ще са привършили оценките на министрите и ако искат да разговаряме за коалиционно управление, за целия мандат, по всички теми, ще има време през тези няколко дена да си сложат бележки или да го преправят.

Аз ще оставя тук преговаряща група и съответно на 8-ми, ако сме се разбрали, вървим напред, ако не сме се разбрали - гласуваме оставката на Денков и кабинета и отиваме на избори. Ние спокойно, търпеливо ще се опитаме да преглътнем предизборната им кампания и квалификациите", добави Борисов.

Той посочи, че вчера журналистът Христо Грозев е изнесъл данни в "Свободна Европа", че България се разследва за пране на пари, и то през изпращането на оръжия за Украйна.

"Като си спомня как в тогавашната "сглобка" - четиринитна, се говореше, че нито един патрон не сме изпратили, в същото време публикации в много сериозни немски издания се говори как сме от първите, които най-много оръжие сме дали за Украйна, следя с голям интерес това разследване", коментира Борисов.

В отговор на въпрос за министъра на отбраната Тодор Тагарев Бойко Борисов посочи, че отказът му да подаде оставка е личен избор на Тагарев.

"От всичко, което вчера разбрахме, г-н Тагарев не е свършил и една пета от работата, която парламентът му е дал възможност да свърши със замах", коментира Борисов и визира взетите от парламента решения за изпращане на военнотехническа помощ за Украйна."Ние сме му помогнали във всичко, не може да ме убедят, че е свършил работа", добави Борисов.

Относно бронетранспортьорите, Борисов посочи, че съгласно решение на Министерския съвет е трябвало министърът да създаде организация за изпращането на машините. 

За ДПС е важно да има правителство, каза пред журналисти председателят на парламентарната група (ПГ) на партията Делян Пеевски.

Коментирайки казаното от Борисов, той заяви:

"Ще разберем тогава дали са разбрали ПП-ДБ къде са, или са дечица в детска градина. Ако са разумни хора, политици, сериозни, няма да хвърлят държавата в криза, ще си направят явна коалиция, за да няма нищо скрито и тъмно. След като видим какво ще правят, ние ще преценим кое и как ще подкрепяме".

Правителство да има за ДПС е важно, заяви Пеевски. Според него държавата не трябва да бъде хвърлена в криза, а всичко друго са бъдещи преговори, които трябва да се водят.

"Сериозните мъже трябва да седнат сериозно, сериозните партии да преговарят и да направят стабилно правителство", смята Пеевски.

Той добави, че това трябва да бъде в името на България.

"Партийните пристрастия и всякакви такива нажежавания трябва да се остават настрана, защото гледам вчера премиера, който почти е в оставка, се изходи по неподходящ начин и се направи на мъж, нека си прибере това самочувствие.

Той (Денков - б.р.) е просто един назначен премиер от парламента, да остави лидерите на партиите да преговарят и да не прави неща, които могат да бутнат България в криза", посочи още депутатът.

Според него не е сериозно за един премиер да казва "това - да, това - не" без да е прочел нещо.

"Нека се научи да чете, да гледа. Мислех, че за тези девет месеца е станал по-мъдър, вчера не го видях това, напротив", коментира Пеевски.

И допълни, че изборите винаги са вариант.

"За ДПС това е чудесен вариант "две в едно", ние сме готови за избори, но не е добре за държавата", отбеляза Пеевски и добави, че трябва да се мисли за хората.

Той посочи, че за ДПС е важен държавният интерес и хората, след това слагат на второ място партийния си интерес.

"Нека го направят и другите, да бъдат като ДПС и да мислят за България", призова Пеевски.