Без внос хладилните щандове за риба в германските супермаркети от днес ще бъдат празни. Според природозащитниците тазгодишните рибни запаси в Северно и Балтийско море са изчерпани - по-рано от очакваното. На ръба са Черно и Средиземно море. Това става ясно от доклад по повод така наречения Ден на края на рибата – това е денят, който чисто аритметично изчерпва запасите от морска храна и бележи границата, от която нататък всеки улов нарушава биологичното равновесие в моретата.

Много запаси вече са изчерпани от промишления риболов до такава степен, че той вече не е оправдан от биологична гледна точка. По данни на ФАО през 2019 г. 35,4 % от оценените морски рибни запаси са били обект на прекомерен риболов. Това представлява увеличение с 1,2 % в сравнение с 2017 г., което означава, че делът се е увеличил повече от три пъти само за четири десетилетия. Според ФАО югоизточната част на Тихия океан (риболовна зона 87 на ФАО) е била регионът с най-голям дял на свръхулов през 2020 г., като на него се падат 66,7 % от запасите. Следват го Средиземно и Черно море (риболовна зона 37 на ФАО) с 63,4 % и Югозападният Атлантически океан (риболовна зона 41 на ФАО) с 40 %. Въпреки това в много морски региони не се извършват оценки на запасите или те са недостатъчни поради липсата на квалифицирани органи в областта на рибарството.

През 2019 г. 57,3 % от запасите са били обект на максимален риболов. По данни на ФАО само 7,2 % от регистрираните морски рибни запаси са били умерено или слабо експлоатирани. Последиците са сериозни не само за хората, но и за целия живот в океаните. Лъвският пай от водната храна (59 % от световното производство) се разпределя между пет държави: Китай, Индонезия, Индия, САЩ и Япония.

Страни като Германия също са напред в тази класация. Според природозащитниците и морските природозащитници Германия е изчерпала собствените си рибни запаси за настоящата година в Северно и Балтийско море. От днес потреблението на риба ще се покрива от внос. Тази година Денят на края на рибата настъпва по-рано отвсякога. През 2020 г. той все още беше на 4 април, според съвместното изявление на "Хляб за света", "Справедливи океани" и Slow Food Германия. Трите организации обръщат внимание на този ден от 2019 г. въз основа на данни от Федералния институт за земеделие и храни.

"През 2024 г. нивото на самозадоволяване с риба и рибни продукти в Германия ще бъде едва 16%", предупреждават инициаторите на "Деня на края на рибата".

Тъй като потреблението на риба не намалява, зависимостта на Германия от вноса нараства, а заедно с това и отговорността ѝ за състоянието на световния океан и глобалната продоволствена сигурност.

"Рибата, която не улавяме в Северно и Балтийско море, получаваме от други морски региони и следователно носим отговорност за последствията там", казва Кай Кашински, главен изпълнителен директор на Fair Oceans.

Риболовни траулери в морето

В Германия отново се лови повече риба.

"В същото време много от популациите в Северно и Балтийско море продължават да са в лошо състояние", казва Валеска Димел, експерт по рибарство. "Това се дължи не само на високото потребление. Унищожаването на местообитанията, замърсяването на моретата и последиците от климатичната криза също се отразяват на рибите."

"За да се възстановят рибните популации, те се нуждаят от места за отдих и почивка", подчерта Димел. "Понастоящем обаче такива не се наблюдават дори в морските защитени зони." Тя дава за пример защитената зона Dogger Bank - най-голямата пясъчна ивица в Северно море. Там използването на дънни тралове все още е възможно без ограничения.

План за действие в областта на рибарството на ЕК

ЕК представи план за действие в областта на рибарството през февруари 2023 г. В него държавите членки се призовават да предприемат конкретни мерки за намаляване на прилова на чувствителни видове и за защита на местообитанията на морското дъно, местата за хвърляне на хайвер и размножаване на рибите. Наред с други неща, планът предвижда забрана на риболова с дънни тралове в морските защитени зони до 2030 г.