Иво Христов е единственият български евродепутат социалист, гласувал за призива ЕС да подкрепи руската опозиция и против искането на Украйна да бъде дадено всичко, за да победи Русия.

Двете резолюции бяха приети днес от Европейския парламент в Страсбург.

Останалите четирима български евросоциалисти не участваха и в двата вота.

Всички други наши евродепутати с изключение на Емил Радев от ГЕРБ и Европейската народна партия (ЕНП) бяха „за“ и в двата случая, става ясно от резултатите на поименното гласуване. Така резолюцията за Русия е подкрепена от 12 български представители, а за Украйна – от 11. Радев обикновено пропуска заседанията в четвъртък, тъй като си заминава.

Подкрепа на ЕС за демократичната опозиция в Русия

Владимир Путин трябва да бъде подведен под отговорност, защото заедно с руското правителство носи наказателна и политическа отговорност за убийството на Алексей Навални, изтъкват евродепутатите в нарочна резолюция. Сред нейните вносители са консерваторът Ангел Джамбазки от ВМРО и Илхан Кючюк от ДПС и либералната група "Обнови Европа" (ОЕ).

Европейският парламент осъжда убийството на опозиционера и изразява пълната си подкрепа за съпругата му Юлия Навалная в решимостта й да продължи делото му. Гибелта на Навални е поредна проява на нарастващите и систематични репресии в Русия и изискват независимо и прозрачно международно разследване на смъртта му, за да се разкрие истината, да се гарантира отчетност и да се осигури правосъдие.

Погрешно е да се отъждествява руският народ с войнствения, авторитарен и клептократичен режим на Кремъл. Евродепутатите изразяват своята солидарност с всички онези в Русия и извън нея, които въпреки умишлено бруталните репресии и тежките лични последици продължават да казват истината.

Страните членки на ЕС трябва да увеличат усилията си за намиране на осъществими начини за освобождаване на най-силно засегнатите затворници, особено политическите, или тези, които са подложени на изтезания, включително възможността за евентуална обмяна на затворници.

Съветът на ЕС, съставен от страните членки, пък трябва да  създаде специална роля на пратеник за политическите затворници и заложници в Русия, за да координира тези усилия.

Освен това държавите от ЕС трябва да увеличат и допълнително да улеснят програмата за издаване на хуманитарни визи за руските правозащитници, продемократични активисти и независими журналисти, изложени на риск от политическо преследване. Евродепутатите призовават за въвеждане на схема за многократни визи за целия Европейски съюз за нтези хора, за използване на съществуващата правна гъвкавост и за преодоляване на пропуските в законодателството.  Европейските институции трябва да подготвят мерки, ако Русия прекрати издаването на паспорти в своите консулства, включително признаване на липсата на гражданство де факто. Необходимо е в Европа да се издават документи за пътуване, за да се даде възможност на активистите да се преместят в ЕС, и да продължат работата си в изгнание.

Страните членки да избягват необоснованото и непропорционално прилагане на ограничителни мерки спрямо лица, които търсят убежище от настоящото руско правителство и се борят срещу него, настояват депутатите. Процедурите за руските дисиденти в ЕС трябва да бъдат опростени, за да могат те да регистрират организации и образувания, да откриват банкови сметки и др.

ЕП изразява изразява подкрепа за работата на бълкарката Марияна Кацарова - специалния докладчик на ООН за положението с правата на човека в Руската федерация. Евродепутатите призовават държавите членки да гарантират, че през 2024 г. Съветът на ООН по правата на човека отново ще удължи мандата ѝ.

Всичко за Украйна, всичко за победата над Русия

ЕС трябва да подкрепи Украйна с всичко необходимо, за победата на Киев срещу Русия, гласи друга приета днес резолюция. Сред нейните вносители са Андрей Ковачев от ГЕРБ и Европейската народна партия (ЕНП), Ангел Джамбазки и Илхан Кючюк.

Основната цел е Украйна да спечели войната, а ако това не се случи, последиците ще са сериозни. Евродепутатите отбелязват, че други авторитарни режими наблюдават как се развива войната и преценяват възможностите, с които разполагат, за да упражняват агресивни външни политики.

За да спечели Киев, не трябва да има самоналожено ограничение на военната помощ за Украйна. Все още обаче има огромни различия във военната подкрепа, предоставяна от държавите членки на ЕС. Те трябва да направят необходимите инвестиции в европейската отбранителна промишлена база. Особено важни са  усъвършенстваните системи за противовъздушна отбрана, ракети с далечен обсег на действие като например TAURUS, Storm Shadow/SCALP, различни видове артилерия и боеприпаси (най-вече калибър 155 милиметра) и дронове.

Всички държави от ЕС и съюзниците от НАТО трябва да подкрепят Украйна във военно отношение с не по-малко от 0,25 на сто от техния БВП годишно.

Същевременно е спешна необходимостта от стабилен правен режим, позволяващ конфискуването на руски държавни активи, замразени от ЕС, се казва още в резолюцията. Те трябва да бъдат използвани за реконструкцията на Украйна и обезщетение на жертвите на войната. Русия трябва да бъде задължена да изплаща наложените ѝ репарации, за да гарантира, че тя ще допринесе значително за реконструкцията на Украйна.

Освен това евродепутатите искат ЕС да запази и разшири политиката си на санкции срещу Русия и Беларус. Това включва забрана на руския внос на уран и металургия в ЕС, прекратяване на сътрудничество с руския ядрен сектор и налагане на пълно ембарго върху вноса от Европа на руски селскостопански и рибни продукти, както и на изкопаеми горива и втечнен природен газ, транспортирани по море по тръбопроводи.