Алексей Навални - най-големият опозиционер на престъпния Путинов режим, бе погребан в Борисовското гробище под съпровода на безсмъртната песен на Франк Синатра - "My Way". 

Хиляди близки и поддръжници на Алексей Навални си взеха последно сбогом с критика на Кремъл след продължителна битка с властите за предаване на тялото му, след като той почина при мистериозни обстоятелства в наказателна колония. Опашката от поклонници достигна 2 км и половина.

Присъстващите скандираха "Навални", "Няма да простим", "Не на войната" и "Путин е убиец". Мнозина от насъбралите се така и не успяха да оставят цветя край гроба на Навални - по нареждане на московския кмет Сергей Собянин служители на реда започнаха да ги отпращат веднага след края на погребението. 

(Екипът на Навални публикува снимка с тялото на опозиционера от църквата. По ваша преценка, може да я видите в края на статията под клипа с живото излъчване на канала на Навални в "Ютуб".) 

Към 13:00 часа българско време тялото на опозиционера бе пренесено в църквата с иконата на Божията Майка "Утоли моя печали". Малко преди 15:00 часа ковчегът бе пренесен извън храма. Предстои Навални да бъде погребан в намиращото се наблизо Борисовско гробище.

Погребението започна по график в 14 часа местно време (13:00 часа българско), въпреки, че от моргата предадоха Навални на близките му с почти два часа закъснение (към 12:45 местно време), съобщи Кира Ярмиш, говорителката на критика на Путин.

Църквата с иконата на Божията Майка "Утоли моя печали" се съгласи да проведе заупокойна служба, след което Навални ще бъде погребан в близкото Борисовско гробище. И на двете места се забелязва значително присъствие на служители на реда.

Майката на покойния опозиционен лидер Людмила Навалная в продължение на осем дни се опитваше да накара властите да ѝ предадат тялото му.

Първоначално властите заявиха, че не могат да уважат молбата ѝ, защото трябва да извършат аутопсия. После се опитаха да я изнудят да се съгласи на тайно погребение, в противен случай щели да го заровят в затвора.

След като все пак върнаха тялото на близките му, възникна нов проблем - погребалните бюра отказваха да организират погребението, като поне един погребален агент заявил, че му е било "забранено" да работи с поддръжници на Навални, заяви Ярмиш. Трудности имали и при намирането на катафалка за траурната церемония.

Ярмиш също така каза, че близки на Навални получавали анонимни обаждания, с които ги предупреждавали "да не носят тялото му никъде". 

Руските власти не оповестиха причината за смъртта на 47-годишния Навални, който се бореше срещу корупцията в държавната администрация и организираше големи протести срещу Путиновия режим. Много западни лидери обвиниха руския лидер за смъртта.  

На погребението на Навални присъстват родителите на опозиционера - Людмила и Анатолий. Там е и посланикът на ЕС в Русия Ролан Галараг. 

"Засиленото полицейско присъствие и сплашването на хората, които искат да почетат Навални, показва за пореден  път на целия свят, че липсата на стойност на човешкия живот за режима на Кремъл  отива много по-далече от  липсата на стойност само на един живот. Това показва, че той е решен да крие истинската причина за кончината на Навални и е свидетелство за нечовешката му природа", изтъкна Петер Стано - говорителят на върховния представител на Съюза за външната политика Жозеп Борел.

Много от съмишлениците на Навални не присъстват - те са в изгнание в чужбина, тъй като могат да бъдат осъдени.

Погребението бе предавано на живо в канала на Навални в "Ютуб":