Червения пират бил изключително асоциален, не контактувал с никакви лица, зад действията му няма никакви политически мотиви, няма връзки и с криминалния контингент. Същевременно обаче клошарят е притежател на поне два мобилни телефона, за които не е ясно как ги плаща. Но е ясно, че има психично заболяване, макар че не се знае какво.

Това обявиха от МВР на брифинг в петък следобед в допълнителни разяснения след залавянето на - според тях, автора на множество заплахи към политици, съдии и т.н.

Много пъти беше подчертано, че Червения пират е действал сам и води клошарски начин на живот. И въобще от полицията изключват "на 100 процента" някой да му е казвал кого и как да заплашва, подчерта директорът на Главна дирекция "Национална полиция" главен комисар Атанас Илков. 

Червения пират направил веднага самопризнания, но заключението, че той е авторът на "злонамерените обаждания" идвало и от открити от полицията доказателства.

На питане какви са евентуалните мотиви отговорът на Илков беше: "Не може да обясни защо го прави". И още: "Лицето, от информацията, която имаме, страда от определено психично заболяване", което обаче "към настоящия момент не е установено и точна диагноза няма" и "тепърва лекарите ще го диагностицират".

Той допълни, че мъжът следи обществения живот в страната и затова е толкова активен.

Задържаният е използвал зони с безплатен интернет и така е проследен. Винаги е изпращал заплахите на служебни пощи на различните институции и никога не е изпращал писма до лични имейли. Снощи в района на гробищния парк в Бояна той е задържан, без да оказва съпротива, посочи Илков.

Как е избирал хората, които да заплашва? Обяснението от полицията: "Той следи активните личности, публично известните и това му е един от оринентирите за заплахите."

Не получи и ясен отговор въпросът за промеждутъка от половин година между заплахите, които въпросният Червен пират (Илко Захариев, така беше идентифициран мъжът от полицията) е отправял към общината в Сливен - през лятото, и разгръщането му в национален мащаб - в последно време. Стана ясно все пак, че МВР е полагало усилия в това време.

"Характерното за него е, че се появява много епизодично от места, които са трудно установими за нас", каза Атанас Илков. И добави: "Независимо от това вчера успяхме да го установим".

От ГДБОП добавиха, че при задържането били "установени няколко мобилни телефона, два от които конфигурирани с мейли, от които са изпращани заплахите". Изпращал стотици заплахи към действащи политици, фирми...Няма съучастници. Не е ясно как е плащал телефоните си, било в процес на установяване.

"По първоначални данни знаем, че е вземал заем", каза началникът на звеното за борба с киберпрестъпления в Главна диркеция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП) комисар Владимир Димитров.

Всички мейли са с идентично съдържание, заплахи. Признал си е, че той лично ги е направил тези неща.

"До него стигнахме след съдействие от международна компания, която поддържа част от тези пощенски кутии, от които са изпратени заплахите", изясни Димитров.

Прокуратурата официално го обвини и задържа

По-късно през деня от Районна прокуратура официално обявиха, че повдигат обвинения за "закани за убийство срещу магистрати".

От съобщението става ясно, че е обвиняем само за деяние, извършено в един ден - 21 февруари, а иззетите му телефони нарастват до 3.

"В хода на разследването предстои да бъде изследвано психическото здраве на обвиняемия", пише още.

Въпреки това с постановление на прокурор 35-годишният мъж е задържан за срок до 72 часа, а в съда предстои да бъде внесено искане за постоянно „задържане под стража“

Ето и оригиналното съобщение на прокуратурата:

Софийска районна прокуратура обвини и задържа мъж за закани с убийство срещу магистрати

Софийска районна прокуратура привлече към наказателна отговорност 35-годишен мъж за закани с убийство срещу магистрати.

На 21.02.2024 г. обвиняемият И.З. е  изпратил до различни институции множество електронни съобщения, съдържащи  закани с убийство спрямо магистрати и обидни квалификации, касаещи политици и други публични личности.

По случая е образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 144, ал. 3, т. 1, вр. ал. 1 от НК, за което се предвижда наказание „лишаване от свобода“.  До момента при извършен обиск са иззети три мобилни устройства, на които ще бъдат направени експертизи. В хода на разследването предстои да бъде изследвано психическото здраве на обвиняемия.

С постановление на прокурор И.З. е задържан за срок до 72 часа.

Предстои да бъде внесено искане в съда за разглеждане на дело за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо обвиняемия.