„Прекалено удобно сменяме фокуса, казвайки, че няма проблем.”

Това заяви в студиото на Нова нюз адвокат Лора Георгиева от Антикорупционния фонд. Повод за коментара ѝ е интервюто от вчера на на шефа на ГДБОП Явор Серафимов, в което той заяви, че човек, който води скитнически живот и се титулува Червения пират, е заплашвал съдия Владислава Цариградска, вицепремиера Мария Габриел и министри.

Според него става въпрос за психически неуравновесен човек - той още се издирва.

„Просто един човек, който си има лични проблеми, изведнъж е решил да заплашва съдия Цариградска. Не виждам какви биха били мотивите за подобно действие”, коментира иронично Георгиева.

Тя отбеляза, че клошарите обичайно нямат достъп до много медии - "как разбра за нея"?

А Александър Кашъмов напомни, че "в България клошарите са виновни за всичко" и спомена Тютюневия склад, в Плодив (но и не само - всъщност доста сгради, които са паметници на културата, но представляват огромен икономически интерес, изгоряха с това обяснение - бел. ред.). "Става въпрос за нещо средно между театър и безсилие", коментира изпълнителният директор на програма "Достъп до информация".

И двамата посочиха, че Цариградска подава сигнал за заплахи още през 2020 г. и свързва Нотариуса с тях. 

Георгиева подчерта, че не става ясно как скитникът е имал достъп до съдия Владислава Цариградска, за да ѝ отправя заплахи. "Част от тях са дошли през познати, а друга част - през сайта на Плевенския съд. Може би този клошар има достъп и до интернет...", заяви тя.

"Тази изключителна неубедителност, до степен на театралност и панаирност на говоренето на висши фигури, които очакваме да ни бранят от престъпността - за съжаление - не за първи път се проявява по този начин. Може би това има за цел да обезсърчи обществото да намери истинските виновници", заяви Кашъмов.

Той даде пример за панаирност - че "дори г-н Делян Пеевски е за прочистване на съдебната система" и "президентът призовава и той за това".

Според него случващото се сега е и резултат от реформата, проведена в съдебната система. „Виждаме това, което се е натрупало - то излиза, защото Конституцията беше изменена”, заяви Кашъмов.

Лора Георгиева повтори в ефир това, което АКФ изнесе вчера вследствие на запитване до Върховния касационен съд: че таен свидетел по делото за ОПГ между Петьо Петров-Еврото и Борислав Сарафов, е бил заплашван. Това става, след като преписката отива от Върховния съд в Софийската градска прокуратура.

Тя напомни, че такова разследване е изцяло в компететността на новия специален прокурор. И че към този момент съдия Даниела Талева вече е избрана, но не е встъпила поради съвсем тенденциозно забавяне.

"Всякакви неща чуваме за Петьо Еврото - дали е в чужбина, дали е в България, дали е жив...", зачуди се още Георгиева.

Кашъмов пък напомни, че от три десетилетия се борят срещу всесилието на главния прокурор и дори изрази съжаление, че мандатът не е намален - както е предлагано - до 3 години.

По думите на Георгиева катализатор за случващото се през последните месеци е „напрежение между Бойко Борисов и Иван Гешев, а впоследствие - противопоставянето между Сарафов и Гешев и говоренето в полза на единия, на другия".

„Притеснително е това, че висши магистрати формират около себе си кръгове на влияние”, заяви тя.