Планини от цветя от хиляди хора ознаменуваха втория ден след погребението на дисидента Алексей Навални.

На място в гробището Борисовское на Москва дойдоха майката Людмила (вляво) и тъщата на умрелия в каторга опозиционер

По православен обичай - независимо че погребението бе вчера, днес се отбелязва "първа събота" на покойника.

Полицията поддържа засилено присъствие на гробището, но ситуацията е спокойна, съобщи руският независим телевизионен канал "Дожд", цитиран от БТА.

„Полицията пропуска желаещите да се сбогуват с политика и не пришпорва никого“, пише изданието в приложението за съобщения „Телеграм“ като цитира един от своите читатели, който е на място.

„Дожд“ съобщи още, че в няколко руски града са унищожени „спонтанно създадени мемориали“ на Навални. Цветята от тях бяха премахнати в редица градове, включително Санкт Петербург и Воронеж, се казва в съобщението.

Под засилено полицейско наблюдение хиляди се сбогуваха вчера с Навални след все още неизяснената му смърт преди две седмици в арктическа наказателна колония. Множеството хора, които се тълпяха, за да почетат Навални пред църква и гробище в заснежено югоизточно предградие на столицата, скандираха лозунги в негова подкрепа и срещу руския президент Владимир Путин и войната в Украйна.

Полицията не е предприела действия срещу тях, но най-малко 106 души общо са били задържани на други събития в Русия в памет на Навални. Това съобщи OVD-Info – правозащитна група, която следи политически арести. В съобщението се казва, че повечето задържани са били спрени, докато са се опитвали да положат цветя на паметници, посветени на жертвите на съветските репресии.

Навални беше погребан след кратко православно опело. Огромно множество хора чакаха пред църквата и след това се насочиха към гроба на Навални с цветя в ръце.

Вдовицата на Навални, Юлия, не беше видяна на погребението. Тя се закле да продължи дейността му и му благодари с любов за "26 години пълно щастие".

Погребението беше предшествано от битка с властите за освобождаването на тялото на починалия Навални. Неговият екип каза, че няколко московски църкви са отказали да отслужат опело за човека, който се бореше срещу корупцията в средите на официалната власт и организираше масови протести.

Много западни лидери обвиниха за смъртта на Навални руския лидер Владимир Путин – обвинение, което Кремъл гневно отхвърли.