Меморандум, коалиционно споразумение, ново мнозинство в рамките на този парламент, избори 2 в 1?

Тази седмица се очаква развръзката, след като премиерът Николай Денков и излъчилата го коалиция "Продължаваме промяната-Демократична България" дадоха заявка, че Денков подава оставка на 6 март. Оставка на министър-председателя означава оставка на цялото правителство. Следва т.нар. конституционна рулетка - т.е. президентът трябва да връчи мандата на най-голямата парламентарна сила - в случая - на ГЕРБ.

Партньорите ПП-ДБ и ГЕРБ обаче засега изглежда да са далеч от разбирателство. През изминалите седмици си поставяха ултиматуми и си говореха през медиите. 

Какви са позициите и исканията?

На 20 февруари обединението представи публично "Меморандум", който предвижда механизъм за вземане на решения и споделена отговорност за регулаторните и контролните органи само между официалните партньори - ПП-ДБ и ГЕРБ (ДПС бе изключена, като меморандумът се появи точно в навечерието на конгреса на Движението за избор на ново ръководство и това вбеси претендента Делян Пеевски).

Реакцията на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов първо бе, че явно се върви към избори 2 в 1. След това даде заявка, че ГЕРБ иска 50 на сто от министерските кресла. А на финала заяви, че партията му ще представи свой проект на "коалиционно споразумение", а не "меморандум".

Това ще се случи днес, като заявката е, че първо с документа ще се запознаят в партията му. По обяд е свикан национален съвет. По думите на самия Борисов споразумението включва голяма част от предложенията на меморандума.

Борисов обаче постави ултиматум: иска отговор от ПП-ДБ до 8 март, т.е. три дни след представянето на текста.

Премиерът Денков коментира, че преговорите надали ще се заключат в такъв кратък срок. 

Като контра на Борисов, за да имат последната дума, в петък лидерите на обединението направиха изявление. В основата му е искането им за спешно отваряне на процедурата по избор на правила и състав на новата Комисия за противодействие на корупцията (КПК). Срокът за конституирането й изтече преди два месеца, а преструктурирането на старата КПКОНПИ бе и залог за средства от Плана за възстановяване и устойчивост в размер на над 650 милиона лева.

Защо процесът се бави, никой не казва. По думите на Денков вината е в ГЕРБ, а Европейската комисия вече е отправяла запитвания защо КПК я няма.

Така на 1 март от ПП-ДБ обявиха, че днес, 5 март, чакат ГЕРБ за разговор за комисията. От ГЕРБ не са обявили дали ще се явят.

Яснота обаче няма и какво се случва с ротацията на председателя на Народното събрание, която е обвързана времево с тази на кабинета.

План Б

Разпадът при "Възраждане", продължаващата липса на разбирателство в "сглобката", както и говоренето от страна на БСП за национално експертно правителство, роди спекулациите, че Борисов готви План Б - мнозинство в рамките на сегашния парламент, след като ГЕРБ получи първия проучвателен мандат. За тези спекулации допринесе и присъствието на представители на ГЕРБ и левицата на конгреса на ДПС, като Драгомир Стойнев (БСП) дори говори за това, че държавата трябвало да се управлява от системните партии.

Официална "сглобка" с партията на Костадин Костадинов обаче изглежда невъзможна - особено след като той и хората му се озоваха в Москва на сбирка на "Единна Русия". "Възраждане" и "Има такъв народ" обаче са се доказали като услужливи към ГЕРБ и ДПС формации, когато не им достига мнозинство с ПП-ДБ.

2 в 1

Последният вариант е заедно с европейските избори, които у нас се очаква да се произведат на 9 юни, да има и поредни предсрочни парламентарни избори. Засега социологията не показва много по-различно разпределение на силите.

Интересно е и каква роля може да изиграе президентът Румен Радев, чиято функция с измененията в Конституцията бе сведена до това да избере служебен премиер измежду предварително ясен списък. "Кой носи отговорност? В момента това не е ясно, защото аз трябва да си харесам някой от хората от тази стеснена опция. Той трябва да избере министри, ще видим как. Аз няма да съм този, който посочва министрите, но аз трябва с мой подпис, под мой указ формално и юридически да нося отговорност. Няма кой да ме принуди аз да подпиша указ, но там отиваме в хипотезата на дълбока парламентарна и конституционна криза", предупреди Радев.

Самите текстове пък бяха пратени от него в Конституционния съд, който, известно е, няма срок за произнасяне. Той ще се произнесе по допустимостта на 8 март.