Очаква се тази седмица Конституционният съд да допусне исканията по жалбите срещу конституционните промени и ще започне да тече едномесечният срок за представяне на становища на заинтересованите страни. След 9 април, най-рано, може да се говори за насрочване на заседание по същество по жалбите на президента и на опозицията. 

Това заяви преподавателят по конституционно право доц. д-р Наталия Киселова пред БНТ.

Тя каза още, че според нея, няма конституционен казус около предстоящата ротация.

"Президентът и народните представители, които оспориха конституционните промени в частта служебни кабинети, извеждат като аргументи две групи. Една група аргументи са, че не е компетентно Народното събрание да прави промени относно служебното правителство. Вторият аргумент  - на народните представители - е необходимо по-високо мнозинство за всяко едно от гласуванията", заяви Киселова.

Тя обясни и какво може да се случи при евентуални бъдещи избори как ще се сформира служебен кабинет.

"Досега разбирането беше, че тези, които са в състав на служебно правителство не участват пряко в изборите и по тази причина, ако бъде избран председателят на Народното събрание за премиер той би трябвало да освободи поста на председател, трябва да прекъсне задълженията си като народен представител и Народното събрание трябва да избере друг председател", уточни още тя.

Според нея е по-вероятно партньорите да се разберат за ротацията и да не се стига до избори.

"Вероятността да се разберат е по-голяма, защото причините да бъде създадено това правителство по-скоро има външно политически привкус, с аргументацията да бъде спряна политическата криза, но начинът, по който още се разберат ще покаже колко е дълбока кризата дали сме започнали да излизаме от нея или дълбаем към още по-голямо политическо дъно. И това се вижда през езика на поледиците", обясни доц. д-р Наталия Киселова.

И допълни:

"След като премиерът депозира проект за решение със своята оставка, предстои НС да я одобри. Одобряването може да мине със или без дебати, но поради острата ситуация, в която изпаднахме, ще се премине и през дебати, за да се даде оценка и от ГЕРБ-СДС, но и от опозицията на министрите. Към такова заседание ще се пристъпи обаче, едва когато има яснота дали ще има правителство със следващ мандат, защото няма логика, разбира се, логиката не е науката, която можем да приложим към действащото НС, но няма житейска логика да оставят в ръцете на президента той да зададе темпото на политическия процес. И поради тази причина тогава, когато са готови със състав на правителство на г-жа Габриел, приемаме, че вече тя ще получи проучвателния мандат, веднага ще представи мандат на правителство".

Пред БНТ Киселова допълни, че  Конституцията не е предвидила срок, в който при депозирана оставка точката да влезе в дневния ред на Народното събрание и да бъде гласувана. Затова е важно и как се процедира с другата част от първоначалното споразумение между ГЕРБ и ПП-ДБ - че и председателят на НС се ротира в същия срок, в който кабинетът. Въпросът със съдбата на Росен Желязков обаче остава висящ.

Според нея факторите за това ще бъдат два. Единият е да има присъствие на народните представители, които ще подкрепят бъдещо правителство. Другият е да не се създава впечатление, че се бърза.

"Предполагам, че при връчването на проучвателния мандат, приемаме, че това ще е от г-жа Габриел, тя веднага ще върне изпълнен мандата и ще предложи на президента да продължи процедурата. Това може да стане в рамките на часове, дни. Няма да е възможно президентът много да бави", каза още Киселова.