"Бихме могли без избори да намерим решение за съставяне на кабинет".

Това каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на национално съвещание, на което партията представи своето предложение за коалиционно споразумение.

Но все пак посочи, че партията трябвало даде "още един шанс" (на ПП-ДБ), като поиска свои министри иначе ако Мария Габриел се провалява, ГЕРБ щяла да се сгромоляса.

"Тези три години минахме през какво ли не, но за ужас на нашите противници станахме и по-силни. Усещам настроението ви, ако ви накарам да вдигнете ръце дали сме за предсрочни избори знам какво ще направите. Но има няколко теми, по които не можете да ми дадете отговор.

Партията ни е мила, но държавата е над всичко. Ние като партия спасихме 3 март като национален празник, но нашия председател (Росен Желязков, председател на парламента - б.р.) беше освиркан (на Шипка - б.р.). От ПП и ДБ никой не се появи там (когато Никола Минчев бе председател на парламента той бе на Шипка и също бе освиркан и дори замерян със снежни топки - б.р.).

Появи се едно ново силно разделение в обществото. Отивайки на избори трябва да сме наясно, че ще се разтроим. Защото и ние, евроатлантиците, ще сме разбити помежду си. Поотделно ще бъдем много по-слаби в битката за геополитическата ориентация на България", каза още Бойко Борисов.

Борисов заяви, че ако има предизборна кампания не може да се "сбие в ефир" с Кирил Петков, както го е правил преди, защото са направили много заедно.

В края на изказването си Борисов подложи на гласуване предложението си за преговорен екип и то бе прието, след което съвещанието мина в закрито.

"Благодаря ви г-н Борисов, че сте лидер на партията на силата на България и отговорността за България".

Това пък каза вицепремиерът и евентуален бъдещ премиер след ротацията Мария Габриел. Тя отбеляза, че няма как всичко добро да бъде приписано на "Продължаваме промяната - Демократична България", а всичко несвършено на ГЕРБ.

По темата с регулаторите тя заяви, че има 25 позиции, които се назначават с 2/3 от гласовете в Народното събрание. Според нея фактите са, че от самото начало, когато са се вземали тежки и важни решения, ДПС ги е подкрепяло.

"Боя се, че ротацията в този ѝ вид към момента е по- скоро безсмислена".

С тези думи зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев откри националното съвещание на партията. Той подчерта, че има нужда от правила, ред, гаранции, че правителството ще работи и ще постига резултати за хората.

"Днес трябва да вземем важни решения, имаме нужда от вашата мъдрост и подкрепа, няма да правим анализ за ситуацията, в която се намираме, защото вие сте направили вече вашия анализ и оценката не е много ласкава. Ако се върнем девет месеца назад, ще видим,, че тогава  друг изход нямаше, за да бъде изведена страната от непрекъснатия цикъл от изори", каза Дончев.  

По думите му същественият въпрос е дали резултатът си е заслужавал.

"Боя се, че ще дадете отрицателен отговор. Има ли стабилен фундамент и политическа логика да дадеш подкрепа на този, който има за цел да те унищожи, да дадеш цялата политическа власт на втория, който е по-малък - няма", продължи Томислав Дончев.

Според него с изключение на Мария Габриел правителството не може да се похвали с други резултати.

А ето и проекта на споразумение: