Премиерът Николай Денков заяви, че все още не се е запознал с предложеното от ГЕРБ коалиционно споразумение, но това, че има документ на масата за преговори е добро начало.

"Проведохме с Мария Габриел разговори. Както винаги сме казвали и двамата - крайният резултат ще го видите, когато всичко е поставено на масата - как продължаваме, какъв е проектокабинетът, който предлагаме. Никой от нас няма желание да представя негова версия на нашата дискусия, защото това няма да доведе до положителен резултат.

За нас е ключово да се дефинира как да продължат реформите, така че да сме сигурни, че управленската програма и изборът на ключовите лица, които ще предопределят живота в България през следващите години, ще бъдат направени по начин, който ще бъде убедителен в обществото и ще постави нови стандарти за управление - правосъдна система, антикорупционна комисия, регулатори.

Хубаво е че има документ на масата - предложен. Това е добро начало на истински преговори", коментира Николай Денков.

На въпрос за бъдещото разпределение на министерствата в правителството след ротацията и възможността то да бъде 50 на 50, Денков коментира:

"Звучи ми като нещо, което ще бъде част от преговорите". 

Вицепремиерът Мария Габриел допълни, че двамата с Николай Денков ще направят всичко възможно да бъдат поставени и обсъдени въпросите, които са на дневен ред в момента, за да не бъдат задавани отново след време.

"България има нужда от стабилност и да продължи да отстоява позициите си на европейската международна сцена, но и да работи за своите граждани", напомни тя.

Коментарите им бяха направени, след като двамата се срещнаха с лидера на беларуската опозиция Светлана Тихановска.