В Софийския градски съд е внесен обвинителен акт срещу прокурора Константин Сулев за престъпление по служба - по чл. 282, ал. 2 НК. Това съобщиха от съда.

"Той е обвинен, че за времето от 30.05.2023 г. до 01.06.23 г. в град София, при условията на продължавано престъпление (пет деяния), в качеството си на длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение – прокурор при Софийска районна прокуратура, нарушил и не изпълнил служебните си задължения с цел да набави облага за И. Г., като не допусне да бъде изнесена информация срещу него в медийното пространство."

Казусът е много итересен - обвиненият прокурор е един от четиримата наблюдаващи па фамозното дело, започнало в Районна прокуратура на сутринта след публикуването в "Пик" на снимката на Борислав Сарафов с Петьо Петров-Еврото в "Осемте джуджета".

След посещение рано в кабинета на Гешев, се смята, че Невена Зартова лично задейства делото, а невероятният брой от 4-ма прокурори в екип, както и последвалите разпити още сщия следобед (свидетел № 1 е Любена Павлова) вече бяха описвани със своята абсурдност.

Така на 29 май 2023 г. най-ниското ниво - Районна прокуратура, се самосезира и започва да разследва Петьо Петров-Еврото и соченият за негова дясна ръка Кристиян Христов, че са група, която осъществявала принуди над магистрати и записва незаконно хора (по члена за незаконни СРС). На база на снимката после към тях се прибавя и Борислав Сарафов - по онова време зам. на Гешев. Но двамата по това време вече са във война.

Въпросният член 282 изисква т. нар. "специална цел" - т.е. не просто да има престъпление по служба, а то да е с цел да се набави облага или да се нанесе вреда на някого. Именно затова в лицето на облагодетелствания се посочва - И.Г., за когото няма съмнение кой е. А как Сулев е попречил да се изнесат позорящи обстоятелства срещу Гешев - вероятно предстои да видим в делото.

Любопитно е, че при "джуркането" Сулев бива изтеглен четвърти при случайното разпределение по това досъдебно производсто. Но е най-активен.

Има обаче и нанесена вреда - става ясно още от обвинитения акт. Прокурорът е действал...

"... както и с цел да причини другиму вреда, а именно на П. П. и К. Х., като от престъплението могат да настъпят немаловажни вредни последици – незаконно засягане правата на граждани и уронване престижа на съдебната власт, в частност на прокуратурата", пише днес в съобщението (последното по същество е етично нарушение на етичния кодекс, б.а.).

Едва ли има съмнение, че зад инициалите стоят Петьо Петров и Кристиян Христов. Последният пък особено ефектно бе арестуван от ГДБОП пред сградата на БТА, точно преди да даде пресконференция.

Фактът, че за Сулев ще има обвинение не е новина и вече бе оповестен.

По внесения обвинителен акт в СГС сега вече е образувано наказателно дело от общ характер и предстои да бъде насрочено разпоредително заседание.