Вярно ли е, че морковите помагат за зрението, кафето дехидратира организма, а плодовете трябва да се консумират необелени? Много хора са запознати с тези и други митове за храненето. Но не всички от тях са верни, а объркването и неяснотата са почти неразделна част от темата за храненето. Независимо дали нещо е здравословно или не - хранителните митове изобилстват в медиите и в интернет. Но какво точно представляват тези митове?

Диетологът от Падерборн Ларс Либуда ги разглежда като правила за хранително поведение, които не се основават на научни открития. Ако те са известни и вероятно дори се прилагат от големи групи от населението, можем да говорим за хранителни митове, а причините за разпространението им са много: наред с други неща, може да става дума за свръхинтерпретиране на нови резултати от проучвания, казва професорът от Института по хранене, консумация и здраве към Университета в Падерборн. Не е изключено отделни митове да са поставени умишлено или поне да са поддържани живи: някои храни се обогатяват с витамини, за да изглеждат особено здравословни.

"Тогава този мит, че всички имаме недостиг на различни витамини и затова се нуждаем от такива обогатени продукти, със сигурност може да допринесе за по-добрата продажба на продукта."

Проверка на фактите за митовете за храненето

Твърдение: Някои плодове и зеленчуци, като ябълки или краставици, не трябва да се белят. Това е така, защото под кората се намират много витамини.

Оценка: Вярно е

Филине Ленц, консултант във Федералния център по хранене (BZfE), казва: "Това наистина е така." Разбира се, витамините и минералите не се съдържат само в обелките, а във всички плодове и зеленчуци. Но делът им под кората е един от най-високите. "И затова е най-добре да ги ядете необелени." Ако изплакнете добре такива плодове и зеленчуци и ги изтъркате с кърпа, можете да сте напълно сигурни, че храната е без замърсявания и всякакви остатъци от пестициди.

Твърдение: Безглутеновите продукти са по-здравословни от тези, които съдържат глутен.

Оценка: Неточно.

Това не е вярно във всички случаи. Хората с непоносимост или непоносимост към глутен трябва да се хранят с безглутенова храна. Според доклад на Харвардското медицинско училище обаче за други хора няма доказани ползи от такава диета. Според Германското дружество по хранене (DGE) пропускането на отделни храни без диагностицирана непоносимост може дори да увеличи риска от недостиг на хранителни вещества и да доведе до дългосрочни здравословни проблеми.

Твърдение: Смутито е също толкова здравословно, колкото и плодовете и зеленчуците в едно парче.

Оценка: Неточно.

Вярно е, че смутито понякога може да замени порция плодове и зеленчуци. Като цяло обаче е по-добре тези храни да се консумират цели. Това е така, защото дъвченето ви занимава за по-дълго време, а по-големият обем допринася повече за засищането, казва експертът от BZfE Ленц. Според нея смутитата от супермаркета могат да загубят известно количество съставки при обработката, транспортирането и съхранението. Въпреки това едно смути е по-добро от липсата на каквито и да било плодове и зеленчуци.

Твърдение: Кафето дехидратира организма.

Оценка: Невярно.

Състоянието на научните познания по тази тема се е променило през последните години. Кафето наистина има диуретичен ефект. Според Ленц обаче описанието на кафето като "разхитител на течности" е остаряло. Следователно дневната нужда от течности може да се покрие до известна степен от кафето. Според BZfE обаче не трябва да се пият повече от четири до пет чаши дневно.

Твърдение: Спанакът съдържа особено високо съдържание на желязо

Оценка: Невярно.

Пресният спанак има подобно на другите тъмнозелени листни зеленчуци високо съдържание на желязо, а именно около 2,7 милиграма на 100 г. След като се обработи, спанакът може лесно да се притопли ден по-късно. Важно е преди това той да се охлади бързо и да се съхранява в чист съд на хладно място. Това обаче важи за всяко ястие, което ще се претопля.

Твърдение: Яйцата повишават нивото на холестерола.

Оценка: Неточно.

Вярно е, че яйчните жълтъци са с високо съдържание на мазнини и холестерол - но яйцата съдържат и протеини с висока биологична стойност и други важни хранителни вещества. При здрави хора консумацията на яйца има незначителен ефект върху нивото на холестерола в кръвта; количеството на общо консумираните мазнини и видът на мазнините са по-решаващи за нивото. Ненаситените мастни киселини, които се съдържат главно в растителните храни и мазните риби, са полезни за вашето здраве. Въпреки че жълтъкът на яйцето е богат на холестерол, количеството на общо консумираните мазнини и видът на мазнините са определящи за нивото на холестерола.

Твърдение: Морковите укрепват зрението

Оценка: Не съвсем.

Морковите съдържат много важни витамини и минерали - например бета-каротин, който организмът превръща във витамин А. Той от своя страна е важен за функционирането на очите, особено на ретината. Това от своя страна е важно за функционирането на очите, особено на ретината. Това обаче не е достатъчно, за да се подобри зрението.

Твърдение: Пийте първо леки и после твърди алкохолни питието, за да нямате махмурлук.

Оценка: Не е вярно!

Няма значение в какъв ред пиете бира и вино. Махмурлукът на следващата сутрин зависи единствено от количеството и качеството на консумирания алкохол.