Само 30% от българите твърдят, че биха защитили страната си, ако има война. 42% директно признават, че не биха го направили, а останалите се колебаят.

Това става ясно от проучване на "Галъп интернешънъл", проведено в 45 държави по света и представително за повече от половината от световното население. 

Общо 46 138 души са интервюирани в глобален мащаб. Във всяка държава през периода октомври-декември 2023 г. са анкетирани около 1000 души по метода "лице в лице", по телефона или онлайн. Статистическата грешка в изследването е в диапазон ±3-5% при доверителен интервал – 95%.

Данните показват, че днес, в сравнение с преди 10 години, по-малко хора по света са склонни да се бият за страната си. През 2014 г. у нас 25% от интервюираните са отговорили, че биха се били, ако страната ни участва във война, а 47% са декларирали, че не биха. Българите сякаш са по-близо в нагласите си до западните европейски държави, отколкото до източните – отново, както и преди десет години, сочи проучването.

Изглежда, че заявената готовност за участие в битка за страната е намаляла след избухването на конфликти през последните години в различни точки от земното кълбо. През 2014 година, например, след анексирането на Крим от Руската федерация, нагласите по същия въпрос показаха, че 61% от анкетираното в глобален мащаб население е готово да се бие за страната си, при 27%, които изразяват противоположно мнение. През 2023 г. 52% от световното население твърди, че би участвало в сражения за държавата си, докато "пацифистите" са 33%.

В световен мащаб сега се наблюдава ясно разделението между глобалния Юг/Изток и глобалния Север/Запад. Докато гражданите на ЕС (32%), САЩ (41%) и Канада (34%) в много по-малка степен изразяват готовност да се включат в сражение, ако страната им е във война, то хората в Западна Азия (77%), Близкия Изток (73%), където напрежението в момента също е високо, както и в Индия (76%), са в много по-голяма степен склонни да го направят.

Изключенията в Европа, където хората заявяват по-голяма готовност да се бият за страната си при война, са в държавите, които са извън ЕС – около 60% от запитаните там са готови да се бият. Сред държавите, където хората имат най-голяма готовност за участие в битки за страната си, са Армения – 96%, Саудитска Арабия – 94%, Азербайджан – 88%, Пакистан – 86% и Грузия - 83%. 

Страните, чиито населения са с най-малка готовност да влязат в битка, са Италия (78%), Австрия (62%), Германия (57%), Нигерия (54%) и Испания (53%).

В Русия 32% казват, че са готови да отидат на война за страната си, 20% не са, а значителен дял от 48% отговарят "не знам". "Галъп" припомня, че в този случай става дума за страна, където противопоставянето на войната в момента е на практика престъпление. През 2014 г. с "да" в Русия са отговорили 59%. 

В Украйна хората са по-склонни лично да защитят страната си - 62%, като няма съществено изменение през последното десетилетие. Но и там 33% заявяват, че не биха участвали в сражения за страната си.

Ето пълен списък с данните от държавите, подредени по азбучен ред: