Кой ще е новият президент на Българския футболен съюз? Това се очаква да научим днес или в нощта на петък срещу събота (16 март), тъй като заседаващият извънреден конгрес на централата се очаква да продължи много дълго.

Събранието е в столичния хотел "Маринела" и полицията ще струпа там десетки униформени и водно оръдие, тъй като в социалните мрежи (както и през миналата есен покрай погрома край ст. "Васил Левски") се стяга футболен протест.

Вчера БФС обяви, че заседанието ще се предава пряко по YouTube канала му от 10:30 часа. Предстои да видим дали това ще е така и дали през цялото време на сбирката.

Бяха издигнати седем кандидатури: Михаил Касабов (футболен международник, дългогодишен служител на БФС), Георги Иванов-Гонзо (технически директор на БФС), Димитър Бербатов (вече 3 години опозиционер номер 1), Георги Градев (специалист по спортно право), Манол Иванов (бизнесмен, син на бившия футболист на "Левски" Александър Манолов), Петьо Костадинов (футболен агент) и Георги Захариев (футболен агент, експерт в детско-юношеския футбол).

Трима от претендентите са представители на статуквото, независимо че се явяват отделно - Касабов, Иванов и Костадинов. Останалите са опозиционери, но и те не са обединени, макар че Бербатов, Градев и Захариев имат доста допирни точки, включително те или техни представители присъстват в предизборните изпълкоми на другите, опълчили се на дългогодишната власт на Четвъртите в света.

Раздробяването и липсата на обединение - и в двата лагера, са сред акцентите на кампанията. Друга - доста подмолни действия из цялата страна, с всевъзможни способи да се осигури подкрепа. Замесени са политици, кметове, местни футболни шефове и бизнесмени и т.н., и т.н. Проличаха и медийни бухалки, ако се съди по начина, по който някои популярни издания (вестници и онлайн) подкрепят даден кандидат и низвергват друг.

Като стана дума за прилики и разлики - по ред точки програмите на претендентите си приличат - поне на тези, които представиха. Те изтъкват прословутото взаимодействие с държавата, че тя трябва да "влезе" във футбола; вадят на преден план детско-юношеския футбол, където предлагат реформи (включително демографски анализи и модели); обещават отделяне на Професионалната лига от БФС - като самостоятелна структура тя да отговаря за професионалния футбол - като на Запад; говорят за административни и правни реформи, нов устав; помощ за клубовете за базите им...

Според последната "футболна социология", Георги Иванов, зад когото се твърди, че стои лично Борислав Михайлов, има предимство пред Михаил Касабов и Димитър Бербатов. В този ред. Такива са залозите и при букмейкърите, което е доста показателно. Неочаквано за мнозина, Бербо е считан за №3 - поне в настоящия момент. До последно се правят опити за упражняване на влияние.

Очаквайте подробности през целия ден на конгреса в Клуб Z.