Президентът на Русия Владимир Путин заяви на пресконференция снощи в предизборния си щаб, че убитият от него критик на Кремъл Алексей Навални е щял да бъде освободен при размяна на затворници със Запада.

Държавният глава твърди, че бил дал съгласие на сделка за размяна на затворници, включваща Навални преди смъртта ("тъжно събитие" - по неговите думи) миналия месец. Президентът посочи, че главно условие за размяната е щяло да бъде това Навални да не се връща в Русия. 

"Що се отнася до г-н Навални: да, той почина. Това винаги е тъжно събитие. Имали сме и други случаи на починали хора в центрове за задържане", каза Путин.

Но вместо да се покае, зае офанзивна позиция:

"Не се ли е случвало това и в САЩ?", отвърдна той след опит на американски журналист да обвърже смъртта на Навални с нивото на демокрация в Русия.

Това сравнение, разбира се, е безумно. Редките случаи на репресии срещу значими обществени лидери в съвременната история на Америка са подложени на обстойно и прозрачно разследване. Не е случайно, че Путин се опитва да се измъкне с реторичен въпрос, без да изтъкне името на поне една знакова фигура - САЩ не са възприели така типичната за постсъветска Русия традиция да убива критиците на властта. 

Навални загина на 16 февруари на 47-годишна възраст при мистериозни обстоятелства, докато излежаваше дългогодишна присъда по скалъпени от Путиновия режим обвинения в наказателната арктическа колония "Полярен вълк", на около 1900 километра североизточно от Москва. Обстоятелствата около смъртта му остават неизяснени и до днес. През 2020 г. Навални оцеля след опит за покушение чрез отравяне на агенти на ФСБ.

Думите на Путин за предполагаемата размяна на заложници на пръв поглед потвърждават по-рано разпространено твърдение на съратници на Навални, че е била подготвяна сделка за освобождаване на Навални срещу пускането на осъдения в Германия агент убиец Вадим Красиков. 

Доколко Путин е обмислял сериозно подобна размяна може да съдим от нейния провал. Що се отнася до теорията, че смъртта на Навални е била инцидентна - на какво тогава се дължи продължителната съпротива на руските власти да върнат тялото на майка му.

Същевременно говорителят на Кремъл Дмитрий Песков обяви, че Юлия Навалная - вдовицата на покойния опозиционер, е имала възможност да дойде в Русия и да види съпруга си, но е предпочела да остане в чужбина.

"Вдовицата на Навални много пъти имаше шанс да дойде в Русия и да види мъжа си. Тя предпочете да остане в чужбина. Защо? Вие можете да отговорите на този въпрос".

Това е откровена лъжа: Юлия най-вероятно щеше да свърши като съпруга си - зад решетките и след това "разменена" за други заложници. Но в крайна сметка нима може да обвиняваме Русия за това - нали и в Америка хора умират при необичайни обстоятелства?