Сотир Цацаров не е информиран за делата в Районен съд - Луковит. Но категорично твърди, че няма нищо общо с намесването му от Владислава Цариградска - че е покривал Нотариуса и че по негово време са се носели флашки с очернящи материали директно от прокуратурата на всеизвестните кафяви медии.

Това заяви Цацаров днес пред Висшия прокурорски съвет, където дойде да го изслушат по негово желание.

Цацаров, както сам формулира - бе дошъл, за да изнесе фактите, по всякакви намеци за обвързаност, "похлупак" и пр. с делата около бандата на покойния Мартин Божанов-Нотариуса.

"Не познавам Мартин Божанов - Нотариуса, никога не съм го и виждал. Никога не съм имал съучастие, съпричастност, подпомагане."

Той декларира, че не е имал включително в битието му на главен прокурор каквато и да е информация, свързана с тези хора – включително и официална от МВР или ДАНС.

Изявлението му беше разделено на три части (всъщност станаха четири) - да опровергава Владислава Цариградска, да опровергае Веселин Денков и Ивайла Бакалова и да опровергае Бойко Рашков при изслушванията им пред нарочната паламентарната комисия, но и не само.

Макар да изрази съпричастност с Цариградска (как никой съдия не бива да бъде заплашван) той я обвини, че е направила "неуместно включване" на името му по отношение на впечатляващите синхрони между прокуратурата и кафявите медии.

"Никога, по никакъв повод нито аз пряко, нито аз съм разпореждал по отношение на г-жа Цариградска да бъдат пращани някакви публикации, да бъдат пращани някакви флашки по някакви издания – това никога не е правено.“

Ако през главата му го е правел някой от прокуратурата - да си носи отговорността.

Изобщо той на няколко пъти връща времето доста назад - като припомни, че конфликътт му с някои съдии бил покрай делото с условното предсрочно освобождаване на Джок Полфрийман (поне двама от съдебния състав - Калин Калпакчиев и Весислава Иванова са изявени членове на Съюза на съдиите в България - организация "любима" на прокуратурата още от времето на Цацаров. Виден член на ССБ е и Цариградска, б.а.).

Той нападна Цариградска - че по отношение на Бюрото за контрол на СРС "не изказва свои тези, а възпроизвежда едно към едно тезата на г-н Рашков" (за това - виж по-долу, б.а.).

По-обстоен бе по отношение на изслушването в парламента на Веселин Денков и Ивайла Бакалова, проведено на 29 февруари. (От двамата - както и от Яне Янев Цацаров бе намесен още при излизането на записите за т.нар. "Списък за бърз контрол", публикувани от АКФ, б.а.).

Той каза, че никой от комисията в парламента не си е направил труда да провери фактите. Цацаров носеше наброски с дати - че по негово време като шеф в КПКОНПИ е имало дело за запор на имущество срещу Денков, на още едно лице и фирма. Става въпрос за запор на активи за над 11 млн.

Тогава не отрече, че на 21 август 2020 г. е приел Денков по негова молба. Той удебели, че това го има в закона, само никога срещите не трябва да са на 4 очи. А по закон КПКОНПИ имала право дори да преговаря с лицата, които са обект на запори. Така в този ден бил на срещата с шефа на кабинета си .

В крайна сметка до него стигала обратна връзка, че Денков бил много изненадан, защото "той очаквал съвсем друг резултат и друга форма на диалог".

"По нито едно от делата, по които Веселин Денков е обвиняем или подсъдим, на органите на Комисията не са възлагани каквито и да е действия от прокуратурата - прехвърли отявлено топката към Гешев. - 

Нямам каквото и да е отношение към задържането на Веселин Денков дни след срещата му с мен (всъщност Бакалова и мъжът й точно в това обвиняват - че след срещата при Цацаров Спецпрокуратурата се стоварва върху Денков, б.а.). Нямам обаче и каквато и да е информация за причините на това задържане."

Интересен детайл е, че Цацаров намекна, че са имали "изключително оскъдна кореспонденция" с Гешев по това време. Както и че комисията "почти бездействала поради липса на каквито и да е възлагателни действия от прокуратурата".

Най-много време и внимание отдели на стария си "любимец" Бойко Рашков. Цацаров, който много държи да напомня, че е аполитичен, специално натърти, че Рашков е избран за шеф на Бюрото за контрол на СРС през 2013 г. "с гласовете на БСП и ДПС" (това е фамозният парламент, който назначи Делян Пеевски за шеф на ДАНС, бел. ред. на Клуб Z).

Още в първата седмица на своя избор Рашков и заместникът му поискали и провели среща с Цацаров и декларирали "пълна готовност за сътрудничество". И всичко вървяло.

Проблемът дошъл през 2015 г., когато "от множество прокуратури в страната" започнали да идват множество сигнали - че по проверки на НБКСРС "не всички, но двама от членовете на Бюрото - единият от които неговият председател, желаят да четат материали по досъдебни производства, да се запознават със събраните веществени доказателствени средства (ВДС) - казано просто, да четат СРС", обяви Цацаров пред кадровиците.

"Това беше в основата на конфликта с г-н Рашков."

Той иронично намекна, че Рашков вече е толкова години депутат и не е внесъл нито едно предложение да се промени Законът за СРС, който ясно нормира, че Бюрото може да контролира само процедурата - а не и фактите по делата.

Така той издал прословутите методически указания до прокурорите - с които законът да бъде спазен: че членовете на Бюрото не могат и не трябва да бъдат пускани да се запознават с доказателствата по висящи разследвания.

Замеряне с Петьо Еврото

Цацаров носеше и наброски най-общо с кариерата на Петьо Петров - Еврото, по повод изказването на Рашков, че "когато дойде Цацаров, Еврото го направиха директор на столичното следствие, при положение че аз, Бойко Рашков, имах изумителна иформация за него“.

Цацаров носеше справки от ВСС, че Петров - бивш прокурор от Софийска районна, е назначен първо за зам.-директор на Столичната следствена служба през 2004 г. После е командирован от Борис Велчев на два пъти на най-високото ниво НСлС.

А на 6 март 2013 г. става със заповед на Николай Кокинов завеждащ отдел "Следствен" на СГП (Цацаров обаче по това време вече е главен прокурор, б.р.) 50 дни по-късно Кокинов подава оставка след излизането на записите с Бойко Борисов и Мирослав Найденов от дома на Борисов с "ти си го избра".

Петьо Еврото бил разжалван от поста от следващия градски прокурор Христо Динев - с негова заповед от 3 февруари 2015 г.

Цацаров дори напомни свое изказване по-късно, че е в интерес на системата Петьо Петров час по-скоро да я напусне (въпреки, че пропусна да коментира, че по това време се провали прокурорското разследване срещу Еврото и на база на това ВСС го пусна да си ходи "през парадния вход" с оставка и 20 заплати, б.р.).

Цацаров намекна, че през част от цитираните събития Бойко Рашков е бил в НСлС, включително от 2005 до 2008 г. е бил ръководител на ключовия отдел "Инспекторат" - защо тогава не е взел отношение по "изумителните факти", които е знаел за Петьо Еврото.

Накрая - малко правни съвети за парламентаристи

С уговорката, че "не искал да дава на никого съети" бившият главен прокурор, а сега шеф на отдел във Върховна прокуратра, даде няколко напътствия на нарочната параментарна комисия.

Например - да бъде поканен председателят на бюрото за контрол на СРС, което е орган на самото Народно събрание: да каже има ли способ за проникване и монтиране в съдийски кабинети (каквито намеци отправи съдия Владислава Цариградска, б.р.).

Да се питат службите - бил ли е Мартин Божанов сътрудник на някоя от службите за охрана на обществения ред - кои оперативни работници са работили с него, каква ценна информация е предоставял и пр.

А също по отношение на жена му - по чия инициатива ГДБОП за пръв път в историята си е направила външен конкурс за разследващи полицай, и в крайна сметка именно тя е наначена, и кой е утвърдил назначаването й.

Да се изиска от бившата КПКОНПИ цялата преписка, свързана с Веселин Денков и искането за запор. Както и Денков и Бакалова да кажат, кои са "истинските имена" на поседниците, с които се опитвали да оправят проблемите си с правосъдието.

"Имената на посредниците и имената на посетителите във въпросния клуб SS – но не тези, пратени в имейли до един народен представител, известен с подобни оперативни комбинации, а истинските", намекна Цацаров.

Той предложи и да се изслуша в НС Яне Янев – "бивш лидер на партия, бивш съветник по антикорупция на бившия премиер Бойко Борисов и настоящ животновъд".

Именно Янев го намесваше в разказа за т. нар. списък за бърз контрол. Но после на официални разпити се отрекъл - че никога не е казвал такова нещо в такъв контекст.

“Яне Янев очевидно спекулира с имена на хора, които очевидно не е виждал в живота си. Или е виждал години назад. Яне Янев откровено лъже", каза Цацаров.

Накрая се разбра, че Янев е лъгал и че отнесъл едно агне във вилата на Цацаров, което изяли.