Австрийската министърка на енергетиката Леонор Гевеслер се ангажира да се бори с голямата зависимост на страната си от руския газ. Тя иска да задължи доставчиците на газ постепенно да предоставят доказателства за по-голям дял на неруски природен газ, така че в бъдеще републиката да не получава 98% от този енергиен източник от Русия, както се случва напоследък.

Според нея обаче германската такса за съхранение на газ създава проблеми. Тя би затруднила планираното отделяне на страната ѝ от доставките на руски газ. Освен това таксата е "несъвместима с правото на ЕС", заяви Гевеслер.

Таксата възстановява на компанията Trading Hub Europe, която отговаря за организирането на германския газов пазар, разходите за осигуряване на сигурността на доставките, като например закупуването на газ. Таксата засяга не само дружествата и потребителите в Германия, но и вносителите в съседните държави, които купуват газ по германските газопроводи.

Таксата е въведена през есента на 2022 г. и оттогава е увеличена два пъти. Тя оскъпява вноса на газ в Австрия и затруднява диверсификацията на страните на произход, каза Гевеслер. С увеличаването на тази такса вносът на неруски газ през Германия забележимо е намалял. "Това е нещо, което усложнява живота ни", критикува тя.

В началото на март, след последното заседание на Съвета по енергетика на ЕС, комисарят по енергетиката Кадри Симсон също посочи, че подобни мерки от страна на отделни държави могат да застрашат по-широката диверсификация на европейския внос на газ. Според Комисията тя е в контакт с германските власти по този въпрос.

Фактът, че Австрия все още получава много вносен газ от Русия, се дължи преди всичко на съществуващ дългосрочен договор за доставка. Той беше удължен при предишното правителство на бившия канцлер Себастиан Курц, а страната дълго време беше считана за близък икономически партньор на Русия. В момента Гевеслер води кампания за излизане от договора. В противен случай той ще продължи до 2040 г.

Руският газ влиза в Австрия по два маршрута. Единият от тях е през Украйна и Словакия, а другият – през тръбопровода "Турски поток" и след това през България, Сърбия и Унгария. Украинският транзит ще спре в края на 2024 г., когато изтича договорът на руснаците с Украйна. Тогава Австрия може да изпадне в трудна ситуация, защото Балкански поток през България обслужва и Сърбия и Унгария и няма толкова свободен капацитет, че да замести доставките през Украйна. Засега във Виена обмислят вариант да купуват газа от „Газпром“ на руско-украинската граница и да сключат договор за пренос през Украйна. Не е ясно обаче дали украинците биха се съгласили да транзитират руски газ, та дори и с етикет „австрийски“.