По искане на прокуратурата състав на Софийския районен съд днес взе решение Илко Захариев да бъде настанен за 3 месеца на задължително лечение в Центъра за психично здраве в Бургас.

Това съобщават от държавното обвинение.

Искането на прокуратурата е по Закона за здравето и няма общо с делото на Червения пират за заплахи срещу съдия Владислава Цариградска, Мария Габриел, училища и пр. То е по старо дело срещу 35-годишния мъж с идентична материя: че е заплашвал с цинични съобщения - само че "обикновени" хора. Както е известно, той води скитнически начин на живот и бе намесен от ГДБОП като автор на най-тежките заплахи.

По въпросното, по-старо, дело прокуратурата искаше именно това - не арест, а принудително настаняване в лечебно заведение.

"На заседанието днес беше приета тройна комплексна съдебно-психиатрична и психологична експертиза, която показва наличието на психическо заболяване на И.З., което дава основание съдът да го настани на задължително лечение, стационарна форма. Информирано съгласие за лечението му ще дава бащата на И.З.", допълват от прокуратурата.

Иначе по делото, придобило обществена гласност - за заплахите на ВИП-лица, още се чака психиатрична експертиза. След показното разкриване на Пирата край Боянските гробища (където ползвал wifi без пари) и кратък престой в ареста с прокурорско постановление, две инстанции на съда бяха единодушни, че той трябва да бъде веднага освободен.

А СРС се произнесе дори, че от стила на заплахите срещу ВИП-овете едва ли може да се извади извод, че Захариев е авторът.

Тъй като баща му изяви готовност пред съда да се грижи за него, младият мъж отива при него в Бургас - макар че преди да започне да води скитнически живот в София, е живял с майка си в Сливен.