Едно сътрудничество, продължило над 70 г., донесло много слава и позитиви и на двете страни, е на път да приключи. Германската футболна федерация приключва с "Адидас" и се обвързва с големия му щатски конкурент "Найки" от 2027 г.

Когато това стане, годините, в които "Адидас" облича германските национали - мъже, жени, юноши и девойки, ще са 77. 

Новината бе съобщена от федерацията, като контрактът с щатския гигант ще е до 2034 г. Не се съобщават финансови и други параметри. "Маншафтът" ще носи "Адидас" на Европейското това лято - на което е домакин, както и на Световното през 2026 г.

Според медии в страната немислимата доскоро промяна е продиктувана от финансовите проблеми на федерацията. "Найки" примамва с оферти организацията още от началото на новия век и усилията най-сетне са увенчани с успех.

За това е помогнало предложение, много по-изгодно финансово от съответното на фирмата от градчето Херцогенараух.

Германия и "Адидас" - много повече от договор

В края сме на може би най-популярния договор за екипировка в историята на спорта. Той се превърна в символ - и за двете страни, много повече е от това фирма за спортни екипи да облича отбори, да им дава топки и други пособия. "Адидас" е много повече от доставчик на Германия, а предвид успехите на "железните", в очите на мнозина компанията с трите линии бе част от триумфите и имиджа.

Както казваше Гари Линекер, "футболът е проста игра, 22-ма тичат след една топка 90 минути, а накрая германците винаги печелят". Напоследък не е така, на национално ниво футболът в страната изживява тежка криза, но и на този цикъл ще дойде край.

Първият договор между "Адидас" и германската футболна централа е подписан през 1950 г., като години по-рано братята Адолф и Руди вече са се разделили, така на картата се появява и "Пума" (първо като "Руда" - от Рудолф). Имало е предложения и от двете страни, а офертата от "Пума" е била по-изгодна, но във федерацията залагат на Ади и неговата фирма.

През 1954 г. ФРГ печели по сензационен начин първата си световна купа с 3:2 на финала (от 0:2) срещу Унгария на първенството в Швейцария. Титлата носи дивиденти и на "Адидас", а според един от митовете тогава - Рудолф е намерил начин да честити на своя брат, с който не просто не си е говорил от години.

След това Германия стана световен шампион още три пъти. Националите дори и сега ползват базата на "Адидас" в Нюрнберг. Но за всичко си има край.

В "Найки" сигурно доволно потриват ръце, нанесли удар в сърцето на големия си съперник. А дали този удар ще донесе и финансови успехи, предстои да разберем след 2027 г.