Европейската комисия ще разследва технологичните гиганти „Алфабет“, „Епъл“ и „Мета“ за потенциални нарушения на Закона за цифровите пазари.

Новината обяви изпълнителният зам.-председател на ЕК Маргрете Вестагер, отговаряща за конкуренцията.

На компаниите могат да бъдат наложени сериозни глоби.

Законодателният акт, който влезе в сила на 7 март, изисква всички технологични гиганти, определени като gatekeepers, или пазачи на информационния вход, предоставящи услуги като търсачки, социални мрежи и приложения за чат, използвани от други фирми, да се съобразяват с насоките, за да осигурят равни условия за своите конкуренти и да дадат на потребителите повече възможности за избор. Такива са „Алфабет“ (компания майка на „Гугъл“, „Амазон“, „Епъл“, „Байтденс“, „Мета“ и „Майкрософт“. 

Комисията подозира, че мерките, въведени от тези „пазачи“, не отговарят на ефективното им задължение по Закона за цифровите пазари.

Службата за защита на конкуренцията в ЕС ще разследва правилата на „Алфабет“ за управление в приложението „Гугъл плей“ и самопредпочитанията в търсачката „Гугъл сърч“, правилата на „Епъл“ за управление на магазина за приложения и екрана за избор за „Сафари“, а също така модела „плащане или съгласие“ на „Мета“.

ЕК предприема и стъпки за разследване на новата структура на таксите на „Епъл“ за алтернативни магазини за приложения и практиките на „Амазон“ за пазарните класирания в онлайн платформата на водещата компания за търговия на дребно.

Брюксел има за цел да приключи разследванията в рамките на една година. Такъв е срокът, определен в рамките на Закона за цифровите пазари.