Осъществен е сериозен пробив в сигурността на полицейската служба на ЕС – Европол, съобщи онлайн изданието "Политико", като уточни, че са изчезнали поверителни документи на високопоставени представители на институцията и в резултат в нея е настъпила криза.

Според "Политико" се е предполагало, че въпросната класифицирана информация е била съхранявана под ключ в хранилище дълбоко навътре в сградата на щабквартирата на Европол в Хага, Нидерландия.

Набор от документи от категория "строго поверително" обаче са изчезнали миналото лято, сочи информация на изданието, което допълва, че оттогава европейската полицейска служба не може да разгадае мистерията.

Според информация за вътрешно ползване, до която са достигнали от "Политико", както и от разговори с бивши и настоящи служители, в някакъв период преди септември 2023 г. от споменатото хранилище са били изнесени досиетата на хартиен носител на изпълнителната директорка на "Европол" Катрин де Бол и на други високопоставени представители на правоприлагащата агенция.

"На 6 септември 2023 година дирекцията на Европол беше информирана, че досиета на хартия на няколко души от личния състав на Европол са изчезнали", гласи разпространеното съобщение за вътрешно ползване.

Когато служители на агенцията на ЕС проверили целия архив, се е оказало, "че липсват още документи", се казва още в съобщението.

"Като се има предвид ролята на Европол на правоприлагаща институция, изчезването на лични документи на хора от персонала представлява сериозен случай на пробив в сигурността на службата и в неприкосновеността на личните данни", се казва още в съобщението, разпространено във вътрешната служебна мрежа на Европол, посочва "Политико".

Европол е една от най-големите служби на ЕС, като осъществява мащабни международни разследвания съвместно с полицията на страните членки на блока, с Интерпол и ФБР на САЩ.

От "Политико" са разговаряли с общо четирима настоящи и бивши служители на Европейската полицейска служба, които са наясно със случилото се. Версията им е, че за липсата на документите се е разбрало, когато гражданин намерил някои от тях изхвърлени на публично място в нидерландския град Хага и ги занесъл в местен полицейски участък.

За момента все е още не е ясно от колко време въпросните документи липсват и дали те са били изнесени от вътрешен човек, отбелязва "Политико". Говорителят на полицията в Хага Стевен ван Зантен казва за изданието, че "полицията на Хага има частично участие във вътрешно разследване на Европол".

Освен на Де Бол липсват лични досиета и на трима нейни заместници – Юрген Ебнер, Андрей Линца и Жан-Филип Льокуф.

Според един от източниците на "Политико" в личното досие би могло да се съдържа информация, с която съответният служител е кандидатствал за поста, за негови обучения, както и лични данни като рождена дата, семейно положение, зависимости, настоящ адрес и друга обичайна информация, съхранявана от отдела, който отговаря за личния състав.

След случая ръководителят на отдел "Кадри" на Европол Масимилиано Бетин е пуснат в принудителен отпуск, казват информаторите на "Политико".

В съобщението по вътрешната мрежа на полицейската служба на ЕС е било огласено още, че "на фона на произтеклите събития ръководителят на отдел "Човешки ресурси" Масилиано Бетин няма да е на разположение до второ нареждане" и че "ръководителят на административния отдел ще поеме управлението на този отдел".

Имейл, изпратен от "Политико" на служебната електронна поща на Бетин, е получил автоматичен отговор, гласящ "Благодаря за вашето съобщение. В момента не съм на разположение. Нямам достъп до моите съобщения". Статусът в профила на Бетин в професионалната платформа "Линкдин" (Linkedin) е "действащ кандидат" за работа. Самият Бетин е отказал коментар за "Политико".

Хранилището, където са се държали хартиените досиета, е било с ограничен достъп – само за определени хора от персонала. На пръсти се броят лицата, които са знаели шифъра на сейфа, в който са били изнесените документи, казва за "Политико" източник, запознат с протокола.

Бетин, който е оглавявал италианската полиция, е бил назначен за началник на отдел "Кадри" в Европол през 2016 година. Служителите на агенцията са над хиляда и четиристотин, отбелязва "Политико", на което си позовава БТА.

Европейският надзорен орган по защита на данните също е бил уведомен за инцидента. Оттам са отказали изявление "на този етап от разследването".

Пресслужбата на Европол също е отказала коментар с аргумента, че "не е в положение да коментира" вътрешни дела.