Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) ще обжалва решението на Административен съд – София-град, с което се отменя заповедта на областния управител на Хасково от месец февруари 2023 г. С въпросната заповед фирмата "Евролаб 2011" беше задължена да освободи държавни помещения на ГКПП "Капитан Андреево", пише в позиция на БАБХ, изпратена до медиите и цитирана от БТА.

Агенцията по храните заявява, че не е основна страна по делото за действията на областния управител, но въпреки това ще предприеме последващи законови действия в защита на държавния интерес.

БАБХ припомня, че е отхвърлила искането на "Евролаб 2011" за достъп до стратегически важни зони и няма да позволи на споменатата фирма повторно да получи такъв.

Решението на съда не променя създадената организация на ГКПП "Капитан Андреево". Агенцията продължава да извършва всички дейности по осъществяване на официалния граничен контрол от нейната компетентност, включително и лабораторните изследвания на внасяните храни и стоки.

В края на февруари премиерът Николай Денков и министърът на земеделието и храните Кирил Вътев официално откриха Държавната лаборатория за изследване на пестициди на граничния контролно-пропускателен пункт "Капитан Андреево". Тогава Денков заяви, че правят решителна стъпка за връщането на контрола на нашите граници в ръцете на държавата.

"Откриваме една лаборатория, която се очаква от всички превозвачи и към която има широк обществен интерес", заяви министърът на земеделието и храните Кирил Вътев, допълвайки, че камионите, които чакат 2-2,5 дни на границата, вече ще трябва да изчакат само необходимото технологично време за излизане на пробата - 5-6 часа.