Първият бюджет на новия кмет на София Васил Терзиев мина през гласуване в Столичния общински съвет - с 45 гласа "за", 15 "против" и нито един въздържал се. Подкрепиха го общинските съветници от "Продължаваме промяната" - "Демократична България" - "Спаси София", ГЕРБ-СДС и "Синя София".

Бюджетът е на рекордна стойност от 2,6 млрд. лева. Няма да се повишават данъци за сметка на повече събираемост, налице е рекордно "перо" за транспорт и инфраструктура, повече пари за култура, спорт, опазване на културното наследство, 611 млн. лв. капиталова програма.

Предвиждат се два многоетажни паркинга, 40 нови детски градини и увеличение на средствата в почти всички други сфери, обобщи кметът.

"Днес е решаващ ден за София. Днес всеки един от вас ще вземе решение за посоката, която иска да даде на града. Искаме ли рекордни инвестиции или искаме да продължим да чертаем червени линии?", заяви в изказване в началото на заседанието Терзиев.

"Чух някои да казват, че подкрепа за бюджета е политическа заявка. Да, това е политическа подкрепа за софиянци. Днес всеки може да докаже дали е добър съгражданин на софиянци."

Той подчерта, че са направени корекции на стойност 59 млн. лв. на база на предложения на другите групи в СОС, които са подали такива. И че за пръв път са включени предложения и на гражданите, подадени по време на общественото обсъждане на бюджета.

"Гражданите на София не се интересуват кой на кого е опозиция - важното е да не сме опозиция на тях. В градската политика няма идеология - или работиш за решаване на проблемите на хората, или против тях", заключи Терзиев.

От ГЕРБ-СДС не спестиха някои критики към план-сметката на кмета, но от самото начало заявиха, че няма да го блокират.

"В капиталовата програма, в ремонтите и инвестициите ще видите съвпадение над 95% с бюджета "Фандъкова", който ние подкрепихме през септември. Надявам се да не използват този подход и в бъдеще.

Ние винаги сме били отговорни, няма да се запънем и да тропаме с краче, да правим напук на някой, защото ще правим напук на гражданите", заяви зам.-председателят на СОС Георги Георгиев.

Той направи и редица допълнителни предложения - най-същественото от които за средства за осигуряване на достъпна архитектурна среда в 22 столични училища, които са в нарушение на закона и затрудняват учениците с увреждания. От ПП-ДБ-СС го подкрепиха.

Мирослав Боршош (ГЕРБ) обяви, че бюджетът на практика спира вече започнати проекти за строежи на детски градини.

От ПП-ДБ-СС оттеглиха предложенията си за изкупуване на имоти в Южния парк, заради които влязоха в сблъсък с ГЕРБ през последните дни. Георгиев отбеляза, че ще се изчака техните районни кметове да си "направят домашното" и да дадат нови предложения.

"Подкрепихме бюджета, защото голяма част от нашите предложения, както за политики, така и за конкретни включвания в бюджета на конкретни проекти бяха удовлетворени", заяви пък Вили Лилков от "Синя София". "Влязохме в дискусия по този бюджет много критични и се радвам, че с колегите от останалите политически партии успяхме значително да го подобрим. Особено по отношение на събираемостта на местни данъци и такси, по отношение на това, че ще очакваме много по-високи приходи от управлението на общинската собственост, което е слабост на предишното управление. "

Очаквано, от БСП не бяха толкова щастливи от бюджета, макар председателят на групата Иван Таков да призна, че кметът е включил около 15% от техните предложения.

"Разбира се, че няма да подкрепим бюджета. Както и колегите казаха преди нас - той е плах и неамбициозен, но най-странното е, че има 90% припокриване и ние говорихме и на групата на ГЕРБ, докато бяха управляващи, че всъщност и техните бюджети бяха неамбициозни и не са решили нито един хроничен проблем в града.

И в момента виждаме продължение на тази политика, която за нас е неприемлива", заяви той.

Таков не пропусна да отбележи и че ПП-ДБ и ГЕРБ се "разглобихте на национално ниво, и се сглобихте на локално". И заяви, че очаква капиталовата програма да остане в голяма степен неизпълнена, както винаги е ставало и при Йорданка Фандъкова.

"Бледорозовата сватба вече е факт! Да им е честито!", обяви председателят на групата на столетницата след вота.

Карлос Контрера (ВМРО), който традиционно или по навик гласува с ГЕРБ-СДС, този път бе "против". И отбеляза:

"От днес влизате в нова епоха с наратива "аз казах ли ви". С козметичните промени в бюджета той не гарантира всички сектори и функции. Ще бъдем очевидци на много остри разправии в идващите дни сред хората, които през днешния ден се поздравяват, че бюджетът е приет, но не се изпънява."